ZAHVALNI NA POMOĆI / Nismo ni svjesni kakve heroje imamo: pogledajte zahvalu Izraela pilotima koji su kanaderima gasili požare

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Odluku o pružanju pomoći Izraelu je donijela Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane

24.7.2017.
10:35
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski kanaderi u studenom prošle godine su gasili velike požare u Izraelu, s sudjelovali su i u prošlotjednom gašenju požara u Crnoj Gori, nakon što su zaustavili plamenu stihiju koja je zahvatila Dalmaciju. Iako možda nismo svjesni kakve heroje imamo, njihovu veličinu najbolje pokazuje video zahvale koji su Izraelci objavili prošlog mjeseca, prenosi Croative.net.

Naime, dva Canadaira upućena su na gašenje požara u Izrael 24. studenog iz vojarne 'Zemunik' u Izrael radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili sjeverni i središnji dio te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o pružanju pomoći Izraelu je donijela Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

U Izrael su uz dva Canadaira poletjeli i članovi posada i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođeni kapetanima, pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prvog dana djelovanja na požarištima, 25. studenog, provele su u zraku 13 sati gaseći požare na području Haife i Mount of Jerusalema te pritom izbacile oko 150 tona vode. Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade su ulagale maksimalne napore kako bi požarišta što prije stavile pod nadzor i zaustavile njihovo daljnje širenje. 

Drugog su dana djelovanja na požarištima, 26. studenog, hrvatske posade provele u zraku deset sati gaseći požare na urbanom prostoru Natafa pri čemu su izbacile oko 110 tona vode. U četiri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pritom izbacile oko 280 tona vode na požarišta, prenosi Croative.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo