NISMO DUGO ČEKALI: / Imamo prvi pokušaj prijevare pri obnovi Zagreba od potresa; evo kako su pokušali dignuti lovu

Image

Od 6500 zgrada kojima je potrebna obnova, tek oko 20 posto je podnijelo zahtjev

10.4.2021.
9:32
VOYO logo

Od potresa za Zagrebu prošlo je već više od godinu dana. Doneseno je tek devet privremenih rješenja za zgrade koje treba obnoviti ili ukloniti, a žutu i crvenu naljepnicu ima njih više od šest tisuća. No, postoje već i oni koji se na obnovi žele okoristiti, stoga je Fond za obnovu od potresa, na čijem je čelu Damir Vanđelić, podnio prvu prijavu za takav pokušaj.

"Pokušaj, recimo, prevare da su neki događaji fingirani, a detalje vam ne mogu iznositi. Pratimo sve transakcije, pogotovo velike transakcije i njihovu opravdanost", rekao je Davor Iljkić iz Fonda za obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STOJAK O FONDU ZA OBNOVU ZAGREBA: /

'On je zapravo kočnica u procesu obnove'

Image
STOJAK O FONDU ZA OBNOVU ZAGREBA: /

'On je zapravo kočnica u procesu obnove'

Neprihvatljiva situacija

"Situacija je dosta neprihvatljiva", rekao je Damir Vanđelić za Dnevnik Nove TV. "Od 6500 zgrada kojima je potrebna obnova, tek oko 20 posto je podnijelo zahtjev. Zabrinjavajuće je, znači da je za te građane proces kompleksan", rekao je. Također, Vanđelić je priznao da je brži model kada građani sami krenu u obnovu.

Dodao je kako je Fond za obnovu uveo prijavu nepravilnosti te rekao da su već dobili nekoliko prijava nepravilnosti, ali otkrili i pokušaj prijevare. "Pokušavalo se prijaviti da su izvođeni radovi tamo gdje nisu bili izvođeni radovi i tražila se novčana naknada zauzvrat. Mi smo to proslijedili u Općinsko državno odvjetništvo time naš posao završava", komentirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je Hrvatska od Europske unije dobila novac, potrebno je poštivati rokove koje je Unija i nametnula. "Moguće je da ćemo imati vremenski tjesnac da to sve završimo. Jedan mali dio novaca je u Fondu za obnovu, taj novac je otprilike 10 posto Fonda solidarnosti i ja se nadam da ćemo to u 18 mjeseci stići", rekao je Damir Vanđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo