lavina reakcija / Ninčević Lesandrić: 'Žao mi je što nisam progovorila ranije, uzimam odvjetnički tim'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"U današnje vrijeme za sve to postoji medicinsko rješenje i ne moramo trpjeti bol zato što smo žene"

26.10.2018.
18:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić prije dva tjedna u Saboru je ispričala kako je nedavno završila na Hitnoj pomoći zbog spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće. U bolnicu je kaže otišla s punim povjerenjem, kao i svaki građanin, a dočekali su je uvjeti "na razini 15. stoljeća", iako smatra da je tada bilo puno bolje.

Njezina izjava pokrenula je lavinu reakcija i akciju "Prekinimo šutnju". Stotine žena odlučilo je hrabro istupiti i ispričati svoju priču traumatičnog iskustva iz hrvatskih bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva tjedna nakon odvažnog istupa u Saboru, Ivana Ninčević Lesandrić kaže kako joj je žao što nije skupila hrabrosti da ranije progovori o ovom velikom problemu koji su proživjele i mnoge duge žene u Hrvatskoj.

Nakon traumatičnog iskustva, na forumu je pogledala ima li još žena kojima se dogodila slična situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam se iznenadila kad sam otkrila da je već tisuću žena potpisalo peticiju, da je prošle godine poslano i otvoreno pismo ministru. I onda sam rekla okej, ovo nije nešto što se samo dogodilo meni, tu su tisuće žena i o tome treba javno progovoriti.

Prvo mi je trebao jedan period, trebalo mi je nekoliko mjeseci da se zbrojim sama sa sobom jer nije to samo medicinski zahvat koji je uzrokovao bol. To je i psihički i emotivno težak zahvat. Trebalo mi je i neko vrijeme da se dogovorim sa svojim suprugom i svojom obitelji jer to nije samo moja odluka. To je odluka  cijele obitelji da iznosim javno tako nešto. I žao mi je što mi je trebao taj period, voljela bih da sam i prije skupila hrabrosti. Da sam znala da ima toliko loših iskustava i prije bi se na to odlučila", rekla je za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučila je progovoriti u Saboru kako bi mogla gledati ministra u oči dok progovara o velikom problemu u hrvatskom zdravstvu. "Moja želja je bila da to kažem tako da zna i da svi znamo da zna" da se ne bi opet ignorirale sve peticije i otvorena pisma.

Iako je ministar zdravstva Milan Kujundžić poslao inspekcije u bolnice, Ninčević Lesandrić ne očekuje puno. Naglašava, kao i u svom govoru u Saboru, da ne treba prebaciti odgovornost ili linčovati doktore i medicinske sestre jer oni rade koliko mogu u okviru svojih mogućnosti u postojećeg sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na izjave predstojnika ginekologije u splitskom KBC-u i rekla kako ne može vjerovati da je tako teško ispričati se osobi koja je prošla tako jedno traumatično iskustvo. Također smatra da bi se ministar trebao ispričati tisućama žena kojima se to dogodilo. Dodaje da ju ministar nije kontaktirao osobno. 

"Kad čujete od liječnika da vam kaže da vi lažete za bol koju ste pretrpjeli, to je samo još gora uvreda", komentirala je političarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je za 24 sata kako su je kontaktirali i brojni odvjetnici i stručnjaci za GDPR te da su joj objasnili koje su sve osnove za prijavu.

"Tome se treba stati na kraj i primjerom pokazati da se tako ne može ponašati. Tako da sljedeći tjedan ću uzeti odvjetnički tim kojem ću dati cijeli slučaj, neka se pokaže da se ne može raditi mimo zakona, kazala je. Ne moramo trpjeti bol, u današnje vrijeme za sve to postoji medicinsko rješenje i ne moramo trpjeti bol zato što smo žene", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo