Genijalnost iz doline Neretve / Nikola je upisao prestižni Harvard i odlučio pomoći drugima da ostvare taj san: 'On je uzor ekipi koja dolazi'

Put do prestižnog američkog sveučilišta nije bio jednostavan, a Nikola će zbog korone pauzirati godinu

8.9.2020.
17:08
VOYO logo

Bivši metkovski gimnazijalac, 19-godišnji Nikola,interes za prirodne znanosti pokazao je još u osnovnoj školi. Prava ljubav razvila se u matematičkoj gimnaziji, a nastavit će se na Sveučilištu Harvard.

"Bilo mi je presporo već od osnovne škole i uzeo sam samostalno učiti programiranje, matematiku i u srednjoj školi samo samo nastavio. Pa sam učio samostalno i  programiranje, matematiku i fiziku", ispričao je budući student na Sveučilištu Harvard Nikola Jurković.

Takvi učenici ne sreću se često.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao je neki istraživački pristup, bio je spreman uložiti jače i iznime umne napore. Bio je dugo koncentriran, domišljat ustrajan, uvijek fokusiran na temu, temeljit i odmah mi je bilo jasno da se tu sprema nešto veliko", kazala je Ljubica Jerković, Nikolina bivša razrednica. 

Image
Gimnazija Tituša Brezovačkog /

Bili u Istri na maturalcu: Šestero učenika iz Zagreba zaraženo, cijeli razred i četiri profesora u samoizolaciji

Image
Gimnazija Tituša Brezovačkog /

Bili u Istri na maturalcu: Šestero učenika iz Zagreba zaraženo, cijeli razred i četiri profesora u samoizolaciji

Put do prestižnog američkog sveučilišta nije bio jednostavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijave su dosta kompliciranije od hrvatskih. Treba pisati više testova, ispit iz engleskog jezika, trebaju se slati eseji i portfoliji te prijave za fakultetske stipendije, imati intervju i onda se tek dobiju rezultati", kazao je Nikola. 

Zbog korone, pauzirat će godinu. No, Nikola se neće odmarati. Odlučio je novim generacijama pomoći pri upisu na fakultet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To radim zato da budući maturanti ne moraju biti zbunjeni koliko sam ja bio zbunjen i da ne moraju napraviti pogreške koje sam ja napravio", rekao je Nikola.

"Za puno rokova koji su bili nisam ni znao da su bili. Nisam imao nikakav savjet, nitko me nije mogao usmjeriti i počeo sam stvari kasno raditi. Volio bih kad bi maturanti počeli na vrijeme", smatra Nikola.

Svoj portofolio ispunio je s 25 fotografija. Radovi su to koji su nastali na školskom potkrovlju, gdje je s kolegama provodio školske, ali I izvannastavne sate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U učionici broj 18 bismo ostajali nakon škole i provodili smo sate na eksperimentima i sa strojevima. S 3D printerom smo napravili još dva 3D printera, napravili smo CNC stroj", prisjetio se Nikola. 

"Njihovo uključivanje mlađih u cijelu tu priču. Naime, oni su njima uzori. Nikola kad je bio maturant je zasigurno uzor prvim i drugim razredima, ekipi koja dolazi", smatra Jerković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzor je i brojnima diljem Hrvatske. Javljaju mu se učenici iz srednjih i osnovnih škola. Pomaže im u njihovom putu ka svjetskim sveučilištima, a on svoj put namjerava usmjeriti ka zvijezdama i posvetiti se svemirskoj industriji.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo