NIKOGA NIJE BRIGA? / Zbog beskrajne birokracije djeca u bolnici Srebrnjak ne mogu obaviti potrebne operacije

Image

Već je poznato da su liste čekanja u bolnicama duge i za preglede, a kada je riječ o operacijama, neke se čekaju i do dvije godine. Jedna od takvih je i Dječja bolnica za dišne puteve Srebrnjak.

23.10.2016.
10:01
VOYO logo

U ovom slučaju problem nije nedostatak opreme kao u nekim drugim ustanovama, a roditelji se nisu žalili niti na osoblje ili pristup djeci. Unatoč dobro opremljenoj operacijskoj sali, u Dječjoj bolnici za dišne putove Srebrnjak izvodi se jako malo operacija. Kada se pokuša doći do izvora problema kako bi ga se riješilo, ustanove preusmjeravaju jedna na drugu i u konačnici - rješenja nema, javlja HRT.

Ravnatelj bolnice: 'Za djecu se ne želi potpisati ugovor'

Ravnatelj bolnice na Srebrnjaku dr. sc. Boro Nogalo kaže da pri rješavanju takvih problema uvijek naiđe na zatvorena vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uvijek se nađe netko tko to spriječi. Ja ne mogu shvatiti da se danas potpisuju ugovori za CT, magnet s raznim ustanovama, da ne spominjem privatnim bolnicama, poliklinikama, a da se za djecu gdje su liste čekanja godinu i pol, dvije godine, ne želi potpisati ugovor', kaže Nogalo.

Image

HZZO kaže da bolnica nema rješenje Ministarstva zdravlja za obavljanje bolničkog liječenja u djelatnosti otorinolaringologije, a to bi rješenje hitno trebala nabaviti, dok pak Ministarstvo poručuje da je 'ugovaranje zdravstvenih sadržaja u nadležnosti HZZO-a'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nemaju sve dozvole?

Problem je u tome što Dječja bolnica Srebrnjak nije pred Ministarstvom zdravlja pokrenula postupak proširenja djelatnosti otorinolaringologije u dnevnoj bolnici, nego samo djelatnosti dječje kirurgije. To rješenje ima. Ravnatelj bolnice pak kaže da je to besmisleno jer 'svaka bolnica u državi Hrvatskoj koja ima jednodnevnu kirurgiju, ima dozvolu za kompletnu jednodnevnu kirurgiju, ne za pojedine segmente', prenosi HRT.

Image

Da je sustav pun nelogičnosti slaže se i Udruga za promicanje prava pacijenata. Predsjednica te udruge Jasna Karačić kaže da nije moguće da bolnica dosad nije imala dozvolu za jednodnevnu kirurgiju, pa smatra da u ovoj priči netko ne govori istinu. Najveći je problem što se administracijom koja ide unedogled, ugrožava zdravlje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez novčane potpore HZZO-a sada se na Srebrnjaku mogu obavit tek dvije do tri operacije na dan, u usporedbi s ranije, kada ih se izvodilo i desetak. Sada za to nema novca i sve je na čekanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo