Nijemci znaju tko je primio mito u Hrvatskoj

Peter Heier i Volker Schmidt dvojica su bivših visokopozicioniranih direktora Daimlera koji znaju tko je od hrvatskih dužnosnika primio 4,7 milijuna eura za nabavu 210 vatrogasnih vozila.

6.4.2010.
10:58
VOYO logo

Iako se u presudi koju je u četvrtak objavio Okružni sud u Washingtonu ne spominju imena dužnosnika hrvatske Vlade, priznanje Daimlera o podmićivanju dužnosnika vlada diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, ne isključuje njihovu odgovornost pred istražnim tijelima i ne odriče pravo svakoj zemlji da utvrdi odgovornost lokalnih dužnosnika.

USKOK je već najavio da će istražiti posao nabave vozila, te bi od njemačkih vlasti mogao zatražiti razgovor s Peterom Heierom i Volkerom Schmidtom, jer oni nesumnjivo znaju puno o tome kako je tekao posao nabave vatrogasnih vozila za potrebe Hrvatske, ali i BiH i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heier bio je ključni čovjek i uz Schmidta, u ime Debis International Tradinga, Daimlerove tvrtke kćeri, jedan od potpisnika ugovora o nabavi vozila. Često je bio sugovornik hrvatskim medijima, a označavan je kao "otac programa", piše Jutarnji list.

Dvojac od 31. svibnja 2008. više ne radi u Daimleru, u kojem nisu htjeli ni potvrditi, ali niti demantirati da je otkaz uslijedio zbog korištenja "crnih fondova" za podmićivanje lokalnih dužnosnika u Hrvatskoj, ali i BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom svibnja 2008., dvadesetak dana prije otkaza Heieru i Smidtu, istražitelji Daimlera su provodili internu istragu u Zagrebu i razgovarali o nabavi vozila s Zdravkom Mikolićem, regionalnim menadžerom Daimlera za Hrvatsku. Mikolić je rekao kako nikad nije dobio povratne informacije o nalazima revizije.

Koji je pravi razlog naprasnog odlaska Heiera i Schmidta iz njemačkog automobilskog diva, nije poznato. U Daimleru ne žele otkriti, jer je "politika kompanije da se ne odaju nikakve osobne informacije o zaposlenicima". Također, kako je kazala Ursula Mertzig-Stein, šefica korporativnih komunikacija Daimlera, nemaju običaj "dijeliti detalje internih istraga medijima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentara nisu imali ni u Eurolineu, zastupniku Daimlera u Hrvatskoj.

Podsjetimo, hrvatska policija je i 2004. godine istraživala sumnje da je bilo nezakonitosti u nabavi 210 vatrogasnih vozila, posla vrijednog 85 milijuna eura. Tada je zaključeno da nema elemenata kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004020361006 arti-201004020044006 arti-201003270101006 arti-201003250075006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo