Mnogi su se javili na natječaj, ali... / Nijedan trgovački lanac ne želi u mali dućan na hrvatskom otoku: 'Dok smo čekali trgovca...'

Image
Foto: PIXSELL / RTL

Trgovina se nalazi u zgradi Mjesnog odbora u samom centru mjesta

12.6.2019.
13:50
PIXSELL / RTL
VOYO logo

Nedavno se pisalo o tome kako za posao trgovca na Sestrunju, otočiću u zadarskom arhipelagu, molbe pljušte sa svih strana pa čak i Irske ili daleke Amerike. Kad je raspisan natječaj za prodavača u toj mjesnoj trgovini, cijela se hrvatska javnost pitala kako se tamo ne može naći netko za rad. 

Nakon medijskih natpisa, svi su odjednom htjeli doći na Sestrunj i besplatno živjeti u namještenom stanu namijenjenom prodavaču ili prodavačici. I nakon dva mjeseca i pedesetak ponuda za posao, maleni dućan još uvijek ne radi. I to ne zato jer nema prodavača, već nema trgovačkog lanca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok smo čekali trgovca izgubili smo interes trgovačkog lanca", kazao je Nenad Šužberić, predsjednik Mjesnog odbora za Zadarski.hr. 

"'Sonik' je trgovinu zatvorio u siječnju i mi smo stupili u pregovore s 'Burom'. Oni su rekli da nemaju trgovca, pa smo mi raspisali natječaj. Ali dok smo čekali da natječaj završi, 'Bure' je odustao. Jednostavno, trgovina mu se ovdje ne isplati", rekao je Šužberić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je propao dogovor s biogradskim trgovačkim lancem, obratili su se "Bakmazu", "Studencu" pa nakon što su odbili, obratili su se "Tommyju" i "Konzumu", ali neuspješno. 

"Nisu mi to tako rekli, ali zapravo se njima ne isplati. U jednoj tako maloj trgovini ne mogu ostvariti profit. Na otoku preko godine živi 20-ak ljudi, a preko ljeta se ta brojka popne do 200. Toliko je ljudi zapravo samo u srpnju i kolovozu. Otok se počne 'puniti' od ožujka do lipnja, a prazni se od rujna do studenoga, a nakon toga na otoku opet ostaje dvadeset ljudi. Za trgovačke lance to je malo prometa, ljetna zarada ne može pokriti gubitak preko godine", objasnio je Šužberić te dodao da se trgovina nalazi u zgradi Mjesnog odbora u samom centru mjesta. Ima nekih 50-ak kvadrata sa skladišnim prostorom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodavače smo našli, jedan mladi bračni par iz Sali je zainteresiran doći, ali tko će dobavljati robu, ne znam. Obratit ću se još nekim malim obrtnicima, ili onima što, poput bibliobusa koji razvozi knjige, prolaze zagorom i prodaju namirnice. Nećemo stati u traganju za rješenjem, ali zasad još uvijek nemamo trgovinu. Već više od šest mjeseci", kazao je Šužberić za Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo