oni obožavaju poticaje / Nije Tolušić jedini uzeo poticaje, njegovi prethodnici Čobanković i Pankretić uzeli su milijune. No, dobiva ih i obitelj žene koja ih dijeli

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Obitelj Matilde Copić, koja vodi Agenciju za plaćanje, za svoje OPG-e u zadnje dvije godine dobila je više od pola milijuna kuna.

16.9.2020.
8:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je morao napustiti vladu zbog nekretninske afere, kako smo i pisali, jedan je od 17 dobitnika Vinske omotnice, odnosno državnih poticaja za ulaganja u vinarije, čija gradnja kao što je RTL i pisao te objavio fotografije odlično napreduje.

Tolušić je dobi sredstva, točnije 2,5 milijuna kuna, na temelju natječaja koji je objavljen 28. veljače 2020., a završio je 30. lipnja 2020. godine. Bivšem ministru  2,5 milijuna kuna odobreno za njegov OPG Terra Slavonia, a riječ je o bespovratnim sredstvima koje dodjeljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova Potraga je sredinom lipnja baš otkrila zanimljiv podatak da je Tolušić zatražio poticaje koji mogu iznositi i više od 10 milijuna kuna, a regulirani su pravilnikom koji je donio upravo on donio dok je bio ministar. 

Iako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je reklo da nema zapreke da se on javi na taj natječaj, sve dok to prikazuje u imovinskoj kartici, ovaj slučaj izazvao je veliki interes javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

No ,Tolušić nije jedini koji se nakon ministarstva poljoprivrede bacio u  poljoprivredu, a možda je dobio i ideju od svojih prethodnika Petra Čobankovića (HDZ) i Božidara Pankretića (HSS) koji su postupili na isti način.

Image
sretni dobitnik /

Odobrena EU sredstva u sklopu Vinske omotnice: Tolušić dobio čak 2,5 milijuna kuna!

Image
sretni dobitnik /

Odobrena EU sredstva u sklopu Vinske omotnice: Tolušić dobio čak 2,5 milijuna kuna!

Više od tri milijuna

Image

PXL petar čobanković PXL petar čobanković

Nakon što je Petar Čobanković osuđen za štetu u aferi Planinska i kažnjen dobrotvornim radom od 730 sati, koje je proveo i guleći krumpire u pučkoj kuhinji, danas sa sinovima proizvodi vino u Iloku, a vlasnik poljodjelskog obrta “Ivan” je sin Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za plaćanje u poljoprivredi ima javno dostupne podatke o poticajima za zadnje dvije godine. Samo lani i 2018. godine dobili su 3,1 milijun kuna poticaja, piše 24 sata.

Božidar Pankretić ima OPG koji se bavi stočarstvom s bratom Zdravkom pored Vrbovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Božidar Pankretić Božidar Pankretić

OPG je postojao i dok je on bio ministar, a kako su mediji pisali od 2012. do 2017. dobio je više od 13 milijuna kuna poticaja. Dodatno je dobio 15 milijuna iz EU fonda za razvoj i proširenje. Zadnje dvije godine je, prema registru, dobio je tek 321.000 kuna.

Sve ostaje u obitelji

Zanimljiva je i obitelj Matilde Copić, koja vodi Agenciju za plaćanje te je postavljena za ravnateljicu za vrijeme Tolušićeva mandata. Njezina obitelj za svoje OPG-e u zadnje dvije godine dobila je više od pola milijuna kuna, piše 24 sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, poticaje dobivaju OPG-ovi koji su u vlasništvu njena oca i brata, a zovu se "Ikal" i "Mrka". 

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I bivši ministar Siniša Varga (SDP) uzeo je 30.000 kuna poticaja za električno vozilo koje je kupovao. Natječaj je raspisivao njegov tadašnji kolega u Vladi, ministar Mihael Zmajlović. Zanimljivo Varga je prvo dobio poticaje, a tek nakon toga pitao Povjerenstvo za mišljenje koje mu je poručilo da nije uredu uzeti poticaje dok si u Vladi koja o njima odlučuje, ali za taj prekršaj nije predviđena nikakva sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo