politička farsa? / Nije ni počelo, a već završilo. Pripremno ročište hrvatskim pilotima jutros je odgođeno, stav hrvatske Vlade jasan

Srpsko tužiteljstvo hrvatske pilote tereti za raketiranje kolone s izbjeglicama 1995.

14.10.2022.
21:00
VOYO logo

Sve je bilo spremno za pripremno ročište hrvatskim pilotima, u Srbiji optuženima zbog raketiranja izbjegličke kolone 1995. No onda preokret i odgoda s beogradskog Višeg suda. Bez obzira na to, za hrvatsku Vladu dileme nema, riječ je o političkoj farsi.

Nije ni počelo, a već je završilo. Pripremno ročište hrvatskim pilotima jutros je na Višem beogradskom sudu odgođeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku pretpostavke za održavanja ročišta i ni jedno pitanje koje je sporno bilo nije riješeno", kaže Aleksandar Olenik, odvjetnik optuženog pilota.

"Danas je jedan veliki dan za ideju pravde, ne samo za naše društvo, već za čovječanstvo u cjelini, jer danas je počeo postupak za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv visokih dužnosnika zemlje koja je ratna pobjednica", tvrdi Dušan Bratić, odvjetnik žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
novo 16. studenog /

Pripremno ročište hrvatskim pilotima u Beogradu odgođeno: 'Sud ne zna ni jesu li im pozivi uručeni'

Image
novo 16. studenog /

Pripremno ročište hrvatskim pilotima u Beogradu odgođeno: 'Sud ne zna ni jesu li im pozivi uručeni'

Srpsko tužiteljstvo hrvatske pilote tereti za raketiranje kolone s izbjeglicama 1995. Umirovljeni pilot poručuje - sve što je imao na tu je temu rekao.

Potporu Vlade imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o jednom političkom montiranom procesu. Mi smo u nekoliko navrata razgovarali s hrvatskim pilotima, čvrsto stojimo uz njih, dajemo im punu podršku za kojeg smatramo da je ništa više nego kršenje međunarodnog prava zloupotrebljavanje jurisdikcije koja postoji u srpskom pravosuđu", izjavio je Ivan Malenica (HDZ), ministar pravosuđa i uprave.

Postupak protiv pilota počeo je prije nekoliko mjeseci informacijama u medijima. U fazi istrage nisu saslušani, a u zamolnici koja je iz Srbije stigla u našu zemlju optužnica uopće nije poslana. Kao ni činjenični opis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik šalje poruku srpskom političkom vrhu.

"Ja Srbe nikada ne bi zvao četnicima niti sam to ikada radio dok mi iz Beograda slušamo da smo svi ustaše. Mi smo u puno čvršćoj međunarodnoj poziciji od Srbije. Oni se moraju odlučiti što će sa sobom ", poručio je predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je novi pokušaj pripremnog ročišta zakazan za sljedeći mjesec, iz hrvatskog pravosuđa poručuju - mi taj postupak i dalje ne priznajemo.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo