Nije kriv, ali mora platiti 500.000 kn ili dati kuću!

Drama u obitelji osječkog obrtnika Nikole Plejića, od kojega roditelji u njegovoj radnji poginulog naučnika traže ogromnu odštetu - ne jenjava.

5.10.2011.
19:33
VOYO logo

Automehaničarska radionica Nikole Plejića izgorjela je na Silvestrovo 2000. godine do temelja, a u požaru su život izgubili Plejićev djelatnik i naučnik kojima je poslije u kaznenom postupkom utvrđena odgovornost za požar. No, unatoč tomu, obitelj preminulog naučnika danas od Plejića potražuje gotovo pola milijuna kuna odštete i to ovrhom na osobnu imovinu - što je presedan u Hrvatskoj, s obzirom na to da slučaj datira iz vremena kada je zakon priječio da obrtnik za obrt odgovara osobnom imovinom.

Ne žele 390 tisuća kuna, žele sve moje

"I sam sam izgubio dijete, znam koja je to bol, ali ovako da mi netko uništava život, ne mogu shvatiti. Uz pomoć ljudi iz struke, mogao bih obitelji naučnika isplatiti 390 tisuća kuna, ali oni na to ne pristaju. Žele kamate na taj iznos, moju kuću, moje sve! Već su mi poslali procjenitelje, ovrha samo što ne dođe. I sve to uz moju presudu koja glasi - 'Nije kriv'", ispriča je Plejić za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pleić kaže da je za njegovu situaciju, uz nelogičnost pravnog sustava, kriv ponajprije sustav osiguranja učenika Ministarstva školstva. Objašnjava da naučnici moraju plaćati minimalne police osiguranja, te da su premije toliko smiješno male da u slučaju nesreće obitelji ne mogu biti zadovoljne s odštetom pa potežu privatne tužbe.

"Pitam se samo što bi bilo da je naučnik stradao u školi, bi li uzeli profesorima kuće? Ili se možda naplatili od ovrhe školske zgrade", pita se Plejić, te najavljuje da će potporu potražiti od Obrtničke komore pri Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo