veliki projekti / Niču novi domovi za starije, bageri će kopati u 11 gradova i sedam općina, a ovo su lokacije

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Najveći projekt je Centar za starije u Kostreni vrijedan 20,2 milijuna eura. Kapacitet će mu biti 144 korisnika institucionalne skrbi, od čega 20 smještajnih jedinica za oboljele od Alzheimera. Očekuje se da će biti izgrađen u roku od tri godine

4.10.2023.
10:45
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koncem rujna donijelo je odluku o financiranju projekata gradnje i opremanja 18 centara za starije. Pedeset milijuna eura bespovratnih sredstava osigurano je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, a ostatak od 110 milijuna eura osigurat će lokalne i regionalne vlasti te država.

Gradit će se u 11 gradova i sedam općina. Pružat će usluge pomoći u kući, psihosocijalnog savjetovanja te podrške integrirane u usluge socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini, piše Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći projekt je Centar za starije u Kostreni vrijedan 20,2 milijuna eura. Kapacitet će mu biti 144 korisnika institucionalne skrbi, od čega 20 smještajnih jedinica za oboljele od Alzheimera. Očekuje se da će biti izgrađen u roku od tri godine.

Slijedi ga Dubrovnik u vrijednosti od 12 milijuna eura, a grad na jugu dobit će dodatnih 275 mjesta za smještaj sugrađana treće životne dobi. Dostupan će im biti restoran, liječnička ordinacija, prostori za fizikalnu terapiju i druženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NISMO ZEMLJA ZA STARCE /

RTL Danas u Domu za umirovljenike. Gospođa Dragica: 'Čekala sam ga 12 godina. Dobro je, ali nemamo stalnog liječnika'

Image
NISMO ZEMLJA ZA STARCE /

RTL Danas u Domu za umirovljenike. Gospođa Dragica: 'Čekala sam ga 12 godina. Dobro je, ali nemamo stalnog liječnika'

U proljeće 2024. godine počinje i gradnja prvog Centra za starije i nemoćne u Velikoj Gorici. Mjesta će biti za 102 korisnika, a izvaninstitucionalne usluge bit će dostupne za više od 530 korisnika.

Gradit će se i u Nedelišću, a projekt je vrijedan gotovo 11,5 milijuna eura. Osim toga, Općina će dobiti i novi vrtić te uređeni park. Mjesta za 150 korisnika bit će i u Dugoj Resi. Sto kreveta očekivano je i Senju kao i javna ustanova za pružanje institucionalnih i izvaninstitucionalnih usluga starijim osobama. Bageri će raditi i u Drnišu gdje je osigurano 10,4 milijuna eura za gradnju centra s kapacitetom od 100 korisnika. Štićenici će imati dnevni i poludnevni boravak, ali i uslugu izvaninstitucionalne skrbi za starije i nemoćne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grubišno bolje dobit će Centar za starije vrijedan 9,2 milijuna eura. Sedamdesetak zaposlenih skrbit će o 102 stacionara i 180 korisnika usluge pomoći u kući, uz još 47 korisnika u cjelodnevnom i poludnevnom boravku.

Centar za starije osobe niknut će i u Općini Medulin gdje će 91 korisnik moći dobiti smještaj, a 201 izvaninstitucionalne usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Požeško-slavonskoj županiji gradit će se domovi za starije u Pleternici i Jakšiću, čime će se kapacitet smještaja povećati za 50 posto. U Općini Sveti Filip i Jakov gradnjom centra osigurat će se smještaj za 98 osoba, ali i stvoriti kapaciteti za pružanje izvaninstitucionalne pomoći za 218 korisnika.

U Našicama će se graditi centar sa smještajnim kapacitetom od 125 kreveta. Ovaj će centar imati prostorije za cjelodnevni i poludnevni boravak, kao i dio za pomoć u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Vrpolje dobit će centar sa 123 ležaja, vrijedan 6,8 milijuna eura. U sklopu kapaciteta planirana su 93 kreveta za uslugu smještaja III. i IV. stupnja, 16 kreveta za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili drugih vrsta demencije te 20 kreveta za cjelodnevni boravak i 10 kreveta za poludnevni boravak.

U partnerstvu Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije gradit će se centar sa 122 kreveta za smještaj starijih osoba te pružanje izvaninstitucionalnih usluga za 274 korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu centra na području Općine Lobor gradit će se centar za starije koji će uključivati smještaj za 93 korisnika, pružanje psihosocijalne podrške za 55 korisnika, pomoć u kući za 127 korisnika te privremeni smještaj prema potrebi.

Centre će dobiti i Vrgorac, Općina Voćin i Novskoj, a novi se neće graditi na području Grada Zagreba, Varaždinske županije i Vukovarsko-srijemske županije jer u njima nije bilo prijavitelja na javni poziv za dodjelu financijskih sredstava, piše Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: RTL Danas u Domu za umirovljenike. Gospođa Dragica: 'Čekala sam ga 12 godina. Dobro je, ali nemamo stalnog liječnika'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo