KANDIDATKINJA ZA PREMIJERKU / Ni Benčić ne popunjava imovinsku karticu kako treba, nije prijavila obvezu plaćanja najamnine: 'Odmah ću to ispraviti'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

No, Sandra Benčić u vlasništvu ima samo jedan stan od 38,7 kvadrata, a nije prijavila da suprug ima kakvu nekretninu u vlasništvu. Postavlja se onda pitanje, gdje žive u Zagrebu

18.9.2023.
11:09
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

U imovinskoj kartici Sandre Benčić nije prijavljena obveza plaćanja najamnine, iako zakon tako nalaže. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa dalo je detaljne upute, pa se tako kandidatkinja za premijerku stranke Možemo! našla u prekršaju, pišu 24sata.

Ranije je pak utvrđeno da je na računu njezina obrta blokada od 300 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić je kazala da stan na kojem je prijavljen obrt iznajmljuje i da je dug prema telekom tvrtki napravila podstanarka, a kako priključak glasi na obrt, blokiran je račun obrta.

No, Sandra Benčić u vlasništvu ima samo jedan stan od 38,7 kvadrata, a nije prijavila da suprug ima kakvu nekretninu u vlasništvu. Postavlja se onda pitanje, gdje žive u Zagrebu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić u imovinskoj kartici nije prijavila obvezu plaćanja najamnine, ako ona i suprug plaćaju najam nekog stana, a to je po zakonu i uputama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa morala učiniti.

Image
OGLASILA SE NAKON KANDIDATURE ZA PREMIJERKU /

Sandra Benčić poručila: 'Imamo pravo tražiti za sebe i svoju zemlju više od pukog preživljavanja'

Image
OGLASILA SE NAKON KANDIDATURE ZA PREMIJERKU /

Sandra Benčić poručila: 'Imamo pravo tražiti za sebe i svoju zemlju više od pukog preživljavanja'

'Odmah ću to ispraviti'

Osim toga, iako je vlasnica stana kojeg iznajmljuje, u posljednjoj imovinskoj kartici Benčić nije prijavila nikakav prihod od imovine nego samo 199 eura paušala koji primaju svi saborski zastupnici, te 1650 eura od samostalne djelatnosti, tj. obrta. Benčić je prijavila da suprug mjesečno od imovine uprihoduje 490 eura, ali suprugu nije prijavila nikakvu imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stan koji glasi na mene smo dali u najam i sve je prijavljeno i Poreznoj upravi. Sada imamo podstanara. Ranije sam prijavljivala to kao svoj prihod, ali kako suprug sve vodi, sada je prijavljeno kao njegov prihod od 490 eura. Mi smo se nakon rođenja prvog djeteta, tijekom 2016. godine preselili u veći stan od 80-ak kvadrata koji smo iznajmili", objašnjava Benčić.

Stan je u centru Zagreba, najmodavac je u Francuskoj i Benčić kaže da mjesečno plaćaju 580 eura za najam. Međutim, u niti jednoj imovinskoj kartici od 2020. godine kada je postala zastupnica u Saboru, nije prijavila plaćanje te najamnine, iako je to morala učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavila je samo ratu kredita od 90-ak eura koju plaća za dignuti kredit na 30 godina kojim su kupili prvi, mali stan, koji sad iznajmljuju.

"Previdjela sam upisati iznos najamnine koji plaćamo i odmah ću to ispraviti. Nemam što skrivati, jer meni na štetu ide što nisam upisala iznos obveze koju plaćamo za najam stana", odgovorila nam je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeno će zatvoriti obrt

Za očekivati je da će Povjerenstvo, kao i u ostalim slučajevima, otvoriti postupak protiv Benčić radi neispravnog ispunjavanja imovinske kartice.

Benčić je, u razgovoru oko imovinske kartice za 24sata, kazala i da su kao obitelj kupili drugi rabljeni automobil ove godine jer im je postojeći, upisani Peugeot 207 zbog kvara motora prestao biti u voznom stanju. Kupili su rabljenu Škodu 2017. godište za 15.000 eura. Kako je promjena nastala ove godine, zakonski rok za prijavu automobila je siječanj sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče obrta za savjetovanje, ona je i u imovinskoj kartici napisala da ga planira zatvoriti do kraja 2020. godine. No, on je još uvijek službeno aktivan, a ove godine je prijavila i 1650 eura prihoda od njega.

"Imala sam dva računa koja nisam uspjela naplatiti za odrađen posao još 2019. godine. Ove godine sam ih naplatila, te ću i službeno zatvoriti obrt. Prihod od 1650 eura koji sam prijavila je od lanjske edukacije koju sam radila na Kosovu jer sam na popisu Vijeća Europe kao edukator za područje slobode izražavanja", objasnila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo