strukturni problemi / Nezaposlenost najniža od rujna 2008., ali kao posljedica iseljavanja i sezonskog rada

Image
Foto: Thinkstock.com

Pad nezaposlenosti jednim dijelom je posljedica negativnih migracijskih trendova, a s druge strane sezonskog zapošljavanja

24.8.2016.
11:03
Thinkstock.com
VOYO logo

Stopa registrirane nezaposlenosti u srpnju se spustila na 13,3 posto, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na prethodni mjesec stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 0,3 postotnih bodova, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine niža za 2,0 postotnih bodova. 

"U skladu s očekivanjima, niža srpanjska stopa nezaposlenosti posljedica je uobičajenih sezonskih kretanja koje tijekom ljetnih mjeseci rezultiraju poboljšanjima pokazatelja s tržišta rada. Međutim, s jenjavanjem glavne turističke sezone, jedan dio radnika koji su sezonski zaposleni u turističkom sektoru i pratećim djelatnostima čeka povratak u status nezaposlenosti. Potonje ukazuje na duboko ukorijenjene strukturne probleme na hrvatskom tržištu rada koje i dalje karakterizira niski udio aktivnog stanovništva, niska zaposlenost, ali i dugotrajna nezaposlenost te obrazovna struktura nezaposlenih koja često ne zadovoljava potražnju za radnicima određenih profila", navode analitičari RBA za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 21 posto nezaposlenih ima samo osnovnu školu, a šest posto je bez škole

Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenima u srpnju pokazuju da je prema razini obrazovanja 58% nezaposlenih osoba imalo završenu srednju školu, 21% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom dok je bez škole i nezavršene osnovne škole oko 6% ukupno nezaposlenih. Ostatak nezaposlenih s udjelom od 15% u ukupnom broju nezaposlenih ima neki stupanj akademskog obrazovanja. 

Osim toga, službeni pokazatelji iz istog izvora potvrđuju da je pad nezaposlenosti jednim dijelom i posljedica negativnih migracijskih trendova koji dodatno produbljuju strukturne demografske slabosti. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 3.288 tisuća što je 9,4% više nego u istom razdoblju lani. 

"I na razini cijele 2016. godine službena stopa nezaposlenosti prema našim očekivanjima mogla bi se spustiti ispod prosječne stope registrirane nezaposlenosti kakva je zabilježena u 2015. godini", prognoziraju analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo