opasno crvena / Nezapamćeno u Hrvatskoj, nestala cijela izložba: 'Obično se ukrade jedan ili dva rada, sad čitava izložba'

Image
Foto: Muzej za umjetnost i obrt

Riječ je o 20 radova otisnutih na velikom formatu koji su bili zašarafljeni za metalne okvire. Bili su izloženi pored tramvajske stanice i misteriozno su nestali. Sve je prijavljeno policiji

17.5.2023.
16:39
Muzej za umjetnost i obrt
VOYO logo

Čak 20 radova otisnutih na panoe u velikom formatu nestali su preko noći, netko je ukrao izložbu koju je organizirao Izložbeni salon Izidor Kršnjavi na Trgu Republike Hrvatske.

Izložba pod nazivom "Opasno crvena" bila je postavljena od 18. travnja, pored tramvajske stanice na Trgu Republike Hrvatske, nedaleko zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Riječ je o izložbi fotografa Željka Koprolčeca i slikara Duška Šibla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova nezapamćena krađa još je nevjerojatnija jer se radi o panoima koji su bili zašarafljeni u metalne okvire.

"Čitava nam je izložba pokradena, jako mi je žao radi toga. Dogodilo se to preko noći. Organizator je sve prijavio policiji", rekao je Koprolčec za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da su radovi isprintani na plastici koja podnosi kišu, da su pričvršćeni s osam šarafa.

"Njih su lopovi izbili iz okvira. ŠPUD je sve prijavio policiji, koja će postupati po prijavi. U blizini postoje kamere. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija i oni su obaviješteni. Smatramo da je za nas velika stvar, krade se svašta, drago mi je da se kradu izložbe. Šalim se naravno. U centru grada se dogodio kulturocid, kod HNK. Obično se krade jedan rad, dva. A sada čitava izložba. To je sramota, skandal koji bi trebao imati društvenu osudu. Trudili smo se podržati umjetnički život i stradalu galeriju u potresu", rekao je Koprolčec..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo