Blokada imovine? / Nezakonito stekao preko milijardu kuna? Ivici Todoriću određen istražni zatvor, ostali pušteni na slobodu

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Istražni sudac donio je odluku o istražnom zatvoru jedino za Ivicu Todorića

18.10.2017.
13:10
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor objavljena je nešto nakon 19.30 sati. Kako doznaje RTL-ov reporter Boris Mišević jedino za IvicuTodorića, prvoosumnjičenog, određen je istražni zatvor, dok ostali mogu na slobodu.

12 uhićenih večeras će biti pušteno na slobodu. Ivica Todorić, kako je danas službeno potvrđeno, u ovom trenutku nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Vjerojatno se nalazi u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici Anto Nobilo i Fran Olujić potvrdili su da 12 osumnjičenika može na slobodu. Sa slobode će se braniti Ante i Ivan Todorić. Stariji sin Ante trebao bi se svejedno vratiti u Hrvatsku i obaviti razgovor.

Ukoliko se Ivica Todorić pojavi u Hrvatskoj odmah će biti uhićen i odveden u zatvor na 30 dana. Ako se u roku od tri dana ne pojavi u Hrvatskoj, bit će raspisana međunarodna tjeralica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićevi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović najavili su žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor koji se prema tvrdnjama tužiteljstva okoristio za preko milijardu kuna.

"Nama je drago da su svi pušteni, a mi možemo nastaviti svoj posao", kratko je prokomentirala Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković. Njen suradnik Čedo Prodanović dodao je da će Todorićeva obrana poduzeti sve radnje koje su im na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalbu na odluku suca istrage Zorana Luburića, koji je oslobodio sve osim Todorića, najavilo je i tužiteljstvo. Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će "kada se ostvare uvjeti" zatražiti i blokadu imovine.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Na ispitivanju u tužiteljstvu osumnjičeni u utorak, po tvrdnjama svojih odvjetnika, nisu iznosili detaljnu obranu prvenstveno zbog izuzetno opsežnog spisa kojega trebaju proučiti zajedno sa svojim odvjetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Todorića je navodno teretio bivši član uprave te šef financija u Ledu i Jamnici Galić, a njegova odvjetnica novinarima je potvrdila da je istražiteljima predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije.

Tijek događaja tijekom dana:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva runda rasprave je završena, a tiče se samo određivanja zatvora, jos nisu prešli na to što im se stavlja na teret. Svi odvjetnici traže istražni zatvor u domu (kućni pritvor), ali sud to nikad jos nije dodjelio i to nikad nije primjenjivano pa je teško da će i danas.

Odvjetnici Ante Todorića tvrde da Ante Todorić neće sigurno doći danas, ali kažu da je "na putu". Dali su mi naslutiti da ce Ante doći sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvanaestero uhićenih u slučaju Agrokor danas su u pet ujutro dovedeni na zagrebački Županijski sud gdje im je određen privremeni pritvor u Remetincu u kojem su trebali provesti 12 sati.

Nakon nekoliko sati istražnog zatvora, nešto prije podneva su dovedeni na zagrebački Županijski sud gdje bi sudac istrage trebao odlučiti o zahtjevu da se svima, kao i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor od 30 dana kako ne bi bilo utjecaja na svjedoke, a njihovi odvjetnici najavljuju da će predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se kako će sud za Ivicu Todorića i njegove sinove izdati međunarodnu tjeralicu. Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić izjavio je u srijedu kako je njegov klijent krenuo prema Hrvatskoj, no i dalje se ne zna gdje su Ivica i Ivan Todorić. U slučaju da Ante Todorić dođe u zračnu luku Pleso, granična policija će ga uhititi i odvesti na ispitivanje ili direktno u istražni zatvor Remetinec.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo