ne odustaju od svojih uvjeta / Nezadovoljstvo ključa, štrajk u zdravstvu sve je izgledniji: Kakve će biti posljedice za pacijente?

Situacija s pobunom u zdravstvu dodatno se komplicira nakon što su sindikati povećali svoje zahtjeve

1.9.2019.
8:00
VOYO logo

Medicinske sestre imaju sve manje strpljenja. Svoje nezadovoljstvo pokazat će u srijedu na pola sata, ispred najveće hrvatske bolnice.

''Ja pozivam inače sve sestrinske udruge, društva, kompletne asocijacije i prvenstveno našu Komoru medicinskih sestara da u srijedu, kada će stati KBC Zagreb, izađu na trenutak, da daju podršku svim medicinskim sestrama Republike Hrvatske'', kaže Gordana Miškulin, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara podružnica KBC Zagrebton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme prosvjedovat će i medicinske sestre iz splitske i dubrovačke bolnice.
Podršku imaju i od liječnika, koji također planiraju svoje akcije. Koje konkretno - odlučit će u idućim danima. 

''Recimo povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad iznad 48 sati tjedno je jedan o legitimnih alata s kojima se hrvatski liječnici mogu poslužiti'', kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok liječnici ne mogu u štrajk, jer sindikat, koji ih predstavlja zbog broja članova nije reprezentativan, medicinske sestre o njemu sve ozbiljnije razmišljaju.

Ako se dogodi, hitni slučajevi morat će se zbrinuti, no svi drugi posljedice štrajka mogli bi osjetiti. A kako će to izgledati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikoga neće ugroziti, ali uz neprozivanje pacijenata, sestre će usporiti rad, što uključuje prijevoz pacijenata na pregled, transport krvi, dijeljenje terapije i njegu. Bit će, napominju sve po propisu.

Nije plaća jedini razlog za prosvjed. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''90 posto medicinskih sestara u svom radnom vijeku kupuje radno zaštitnu odjeću. Na nekim radilištima se događa da je mora promijeniti dva do tri puta. Mnogi odjeli su spojeni i jednostavno nema dovoljan broj izvršitelja. Ja trenutno imam svojih kolega i kolegica koji tek sad idu na godišnji odmor, a njihove obitelji su bile, što govori u prilog da nismo mogli spojiti smjene'', kaže Gordana Miškulin, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara podružnica KBC Zagreb,

Stanjem u zdravstvu nezadovoljni su i liječnici ugovornih ordinacija. Podržavaju štrajk,ali:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi podržavamo štrajk bilo kojeg vida, samo ovdje tražimo i kažemo da je ovo igrokaz između Vlade, sindikata i svih udruga za promicanje prava pacijenata, koje se ni jednom nisu pobunile oko ovoga svega, a pacijenti u konačnici stradaju", kaže Marija Divić, Hrvatska udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite,

Najavljuju tužbe prema HZZO-u zbog neplaćanja odrađenih dijagnostičko terapijskih postupaka unatrag 5 godina. Zbog niza problema među kojima je i kažnjavanje  liječnika zbog neprijavljivanja promjena zdravstvenog stanja vozača, traže od liječničke komore da pokrene tužbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Potrebno je uvesti osobnu odgovornost. Nemoguće je, ne postoji ni u jednom sustavu 
da liječnici prekršajno, kazneno i materijalno, odgovaraju za postupke drugih osoba. To je nedopustivo'', kaže Sanja Klajić Grotić, Hrvatska udruga ugovornih ordinacija.

Nezadovoljstvo u zdravstvu raste i sve je izglednije kako medicinske sestre nisu jedine koje kreću u prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo