NEVJEROJATNO OTKRIĆE ZAGREBAČKIH LIJEČNIKA: / Otkrili lijek za drugo najčešće oboljenje na svijetu

Image
Foto: NewLink Genetics

Išijas se smatra drugim najčešćim zdravstvenim problemom na svijetu, a ispred njega je jedino prehlada.

12.10.2017.
7:11
NewLink Genetics
VOYO logo

Za išijas je karakteristična jaka i dugotrajna bol koja dolazi iz slabinskog dijela kralježnice, a koju uzrokuje degeneracija kralježaka te se najčešće reflektira u nogama.

U težim slučajevima pribjegava se operativnom zahvatu, no njegova je uspješnost svega 35 posto. Znanstvenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Laboratorija za mineralizirana tkiva prije nekoliko godina otkrili su lijek Osteogrow koji pomaže u regeneraciji i zacjeljivanju kostiju, a sada su došli do novog, senzacionalnog otkrića, saznaje RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko godina hrvatski liječnici otkrili Osteogrow

Naime, zagrebački znanstvenici su otkrili da Osteogrow, koji inače pomaže u regeneraciji i zacjeljivanju kostiju, u operativnom uklanjanju išijasa može zamijeniti umetanje metalnih šipki i vijaka koji smanjuju pritisak na živce.

Inače, spomenuti je lijek prvi koji je otkriven i razvijen u neovisnoj Hrvatskoj, drugi nakon Summmeda koji su otkrili hrvatski znanstvenici i prvi lijek u medicinskoj povijesti svijeta koji je razvijen neovisno o farmaceutskoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek će zamijeniti koštane usatke

Uskoro bi trebala početi klinička istraživanja na oko 200 pacijenata u Beču, Linzu, Grazu i Varaždinu, a ako se potvrdi uspješnost lijeka, trebala bi započeti i njegova komercijalna upotreba.

O kakvom se senzacionalnom otkriću hrvatskih znanstvenika radi djelomično govori i podatak da se samo u SAD-u godišnje potroši dvije i pol milijarde dolara na koštane usatke koje bi sada mogao zamijeniti Osteogrow.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je prepoznala i Europska komisija za znanost, a znanstvenicima je čestitao i premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo