'NOVAC NIJE PROBLEM' / Netaknuti komad hrvatske prirode pretvara se u luksuzni resort? Njemački investitor kupio zemljište i pripremio 100 milijuna eura!

Investitori su spremni uložiti 100 milijuna eura, a općini bi na godišnjoj razini donosio više od pola milijuna eura

7.11.2023.
8:30
VOYO logo

Njemački investitor spreman je uložiti 100 milijuna eura u resort koji bi izgradio na još netaknutom dijelu Istre, u općini Kršan. Zemljište su kupili, projekt s čak tri helidroma prezentirali i poručili da novac nije u pitanju. Mještani su podijeljena mišljenja, a gradonačelnik predlaže referendum.

Image
U ZNAKU PODJELA /

Bliži se 18. studenoga, pred Vukovarom još jedna tužna obljetnica; Posljednji zapovjednik obrane: 'Pozivam sve stranke da taj dan zašute!'

Image
U ZNAKU PODJELA /

Bliži se 18. studenoga, pred Vukovarom još jedna tužna obljetnica; Posljednji zapovjednik obrane: 'Pozivam sve stranke da taj dan zašute!'

"Ispitivali smo i shvatili da su vile najpogodnije za izgradnju i turizam u Hrvatskoj. Želimo graditi luksuzan resort kakav ne postoji u Hrvatskoj", kazao je glavni menadžer predstavništva njemačkog holdinga Josip Milić čija tvrtka želi sagraditi 40 vila s bazenima koje će imati poglede na Cres i Kvarner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet stotina kreveta, sportski tereni, tri heliodroma, restoran i samostalno napajanje samo su dio ovog luksuznog projekta. "Koje će funkcionirati sam sa sobom s obnovljivim izvorima energije, koristit ćemo i slivne vode za bazene", ističe Milić.

Građani u dvojbi, a gradonačelnik najavljuje referendum

"Ja sam stava da je ova investicija toliko bitna i toliko važna. No, treba prije svega pitati stanovnike općine Kršan što oni žele s tim našim dijelom obale koji je još uvijek jedan od posljednjih u Istri koji su netaknuti", kazao je Roman Carić, načelnik općine Kršen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik razmišlja o referendumu, samostalnom ili pak uz prve iduće izbore: "Ako budemo u toj obvezi ili mogućnosti da o tome odlučujem ja kao načelnik svakako ću inzistirati na jednoj široj javnoj raspravi."

Mještani kao uvijek i svugdje podijeljenih mišljenja. "Turizam, općina bi dobila investicije, a i ljudi bi se zaposlili. Ona šuma, šikara, kozja staza bi se uredila", kazao je Anton. "To je loše skroz. Već smo preizgrađeni. Ne trebamo im dopustiti da grade tamo gdje nije dopušteno. To je previše", kazao je Đani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitori su spremni uložiti 100 milijuna eura, a općini bi na godišnjoj razini donosio više od pola milijuna eura. Osim ulijevanja novca u općinsku blagajnu, došlo bi i do novih zapošljavanja. "Općina Kršan koja je potpuno turistički nerazvijena je najpogodnija za daljnje investicije", ističe Milić.

POGLEDAJTE VIDEO: Mehanizam solidarnosti u pilot fazi: Kako će funkcionirati europski SOS za lijekove?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo