NESTVARNI PRIZORI S MAKARSKE RIVIJERE: / 'Magla izgleda kao morska pjena, ovo još nisam vidio'

Image

Magle je bilo i u Dalmaciji pa su prizori snimljeni u uvali Vruja na Dupcima osvojili i oduševili korisnike društvenih mreža

25.2.2021.
16:38
VOYO logo

Veoma izražena temperaturna invazija donijela je ogromne razlike u temperaturi na područjima koja nisu puno udaljena jedna od drugih. Kako piše Dalmacija danas, sinoć je u polju kod Zadvarja izmjereno 2 °C , u Šestanovcu je bilo 14 °C, u Žrnovnici 5 °C, dok je u Zvjezdanom selu Mosor na 700 metara visine izmjereno 15 °C.

Zato se na ogromnom dijelu Jadrana javila magla koja je lokalno trajala veći dio dana. Magle je bilo i u Dalmaciji pa su prizori snimljeni u uvali Vruja na Dupcima osvojili i oduševili korisnike društvenih mreža. Prizore je snimila Jelena Kapitanović, a ljudi su na Facebooku komentirali da magla "izgleda kao morska pjena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Nikada nisam vidio ovakve prizore", "Ovo je zaista fascinantno", neki su od komentara na zanimljivu fotografiju magle.

'LEBDEĆI' TRAJEKT NA JADRANU: Ovaj brod ustvari ne lebdi! Pločanski fotograf snimio vrlo zanimljiv fenomen

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'LEBDEĆI' TRAJEKT NA JADRANU: /

Ovaj brod ustvari ne lebdi! Pločanski fotograf snimio vrlo zanimljiv fenomen

Image
'LEBDEĆI' TRAJEKT NA JADRANU: /

Ovaj brod ustvari ne lebdi! Pločanski fotograf snimio vrlo zanimljiv fenomen

Advekcijska i radijacijska magla

Na proljeće i u kasnu zimu najčešća je advekcijska magla, piše Dalmacija danas. Stvara se kada topliji i vlažniji zrak dolazi na ohlađenu morsku površinu pa se tada zrak brzo hladi te se u njemu vodena para kondenzira u sitne kapljice pa stvara maglu. No, takva magla može nastati na još jedan način.

Nastaje u jesen i kasno ljeto kada se u ohlađenom zraku nad toplim zagrijanim morem isparena voda po danu naglo kondenzira. To također stvara maglu. Radijacijskim ohlađivanjem tla i prizemnog sloja zraka nastaje radijacijska magla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o vrsti magle koja je česta u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Pored temperature i vlage za maglu je važan i vjetar. Najbolji uvjeti za maglu su tiho anticiklonalno vrijeme i bezvjetrica. Kod brzine vjetra veće od 3 m/s magla se razbija, no to nije uvijek slučaj , pogotovo na planinama i gorama.

Najviše magle u Dalmaciji stvara se na zadarskom području te otvorenom moru. Prema pisanju portala Dalmacija danas, Zadar u prosjeku ima skoro šest dana s maglom, Split manje od dva dana, Palagruža pet dana, a Dubrovnik oko jedan dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo