Reakcija liječnika: / Nesreća kod Svete Helene: Tko god je liječio vozača, o njegovom je stanju morao obavijestiti policiju!

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Marko Prpic/PIXSELL

Saznalo se da je vozač koji je skrivio nesreću bio na liječenju od ovisnosti o drogama

16.7.2019.
11:40
Davor Puklavec/PIXSELL/Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon uhićenja vozača koji se BMW-om na naplatnoj postaji Sveta Helena zabio u dva automobila, pri čemu je teško ozlijeđena tročlana obitelj, reagirali su iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO). 

Vozač se, naime tek vratio s liječenja od ovisnosti o drogama, a bio je i pod utjecajem lijekova. Ponukani time, iz HUUGO-a su odlučili objasniti nekoliko stvari. Ističu da je liječnik koji ga je liječio morao o njegovom stanju izvijestiti policiju u mjestu u kojem je prijavljen, u ovom slučaju u Čakovcu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trenutku saznanja o promjenama zdravstvenog stanja koje utječu na sigurnost upravljanja vozilom liječnik koji je liječio osiguranika s vozačkom dozvolom dužan je sve promjene zdravstvenog stanja koje utječu na sigurnost upravljanja vozilom obavijestiti policijsku postaju prema mjestu prijavljenog prebivališta vozača.

  1. Svi u sustavu zdravstva imaju obvezu prijave promjene zdravstvenog stanja vozača, a ne samo liječnici obiteljske medicine.
  2. Liječnik obiteljske medicine nema informaciju o tome tko posjeduje vozačku dozvolu, a tko ne. 
  3. Prije godinu dana smo predložili MUP-u slijedeće: budući da su sve ordinacije informatizirane, budući da sustavom CEZIH-a svakodnenvo putuju milijuni informacija, neka MUP osmisli program koji će koristiiti te podatke i sam pozivati osiguranike na izvanredne preglede. Do danas se na tome nije napravilo ništa.
  4. Potrebno je u pravnom sustavu RH uvesti osobnu odgovornost vozača koji će u MUP-u pri predaji sve potrebne dokumentacije potpisati izjavu o materijalnoj i krivičnoj odgovornosti o svom zdravstvenom stanju", naveli su u priopćenju.

Osim toga dotaknuli su se i Zakona o sigurnosti na cestama, članak 233. stavku 3:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište. Ukoliko osoba postupi suprotno može se kazniti novčanim iznosom od 5000 do 15.000 kuna".

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo