Loša komunikacija / Nesporazum oko dječjih igraonica: 'Kontaktirali smo Stožer, rekli su da trenutno nemaju infomacije'

Iz Nacionalnog stožera stigao je zbunjujući odgovor kako oni smatraju da su igraonice otvorili zajedno sa vrtićima

14.5.2020.
12:54
VOYO logo

U ponedjeljak je Hrvatska oživjela, sprovedena je i treća faza popuštanja mjera, ali neki su ostali zaboravljeni. Između ostalog, dječje igraonice i dalje su zatvorene. Iz Nacionalnog stožera na pitanje danas poručuju da igraonice mogu raditi, ali sve skupa očito nije dovoljno dobro iskomunicirano.

Zbog specifičnog radnog vremena kojeg ima, Stelli je igraonica spas kada joj treba pričuvati kćer. Ali igraonice ne rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja radim do 13 sati, trebalo bi bebicu pričuvat popodne, ja nemam gdje. Znači moramo kod susjede ili nekoga čak i platit privatno da dođe kod kuće da pričuva", izjavila je Stella Lončarević iz Rijeke.

S otvaranjem trgovačkih centara stigle su i preporuke za rad igraonica, ali samo za one unutar tih centara. Iz Nacionalnog stožera zbunjujući odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče igraonica, mi smatramo da smo ih otvorili skupa s preporukama za vrtiće i škole, ukoliko je potrebno bilo kakvo dodatno pojašnjenje oko toga, molimo vlasnike da nam se obrate da vidimo da li se nešto razlikuje i da li je potrebno napraviti nešto dodatno", poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ali vlasnici igraonica kažu da su se više puta obraćali Stožeru. Odgovor je bio uvijek isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontaktirali smo prvo Nacionalni stožer, oni su nam odgovorili da trenutno nemaju saznanja kada će otvoriti dječje igraonice, zatim sam pitala za pojašnjenje epidemioloških mjera, gdje su oni rekli da kontaktiram lokalni stožer", rekla je Sonja Jurhan, vlasnica igraonice.

Osim organiziranja slobodnog vremena djece tu je i pitanje radnih mjesta. U ovoj je igraonici inače petero zaposlenih, surađuju i s desetero studenata. Svi oni ovise o tom poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad već dva mjeseca smo zatvoreni. Zatvorili su nas kao uslužnu djelatnost, kao teretane, fitnesse i to, a sad kad nas trebaju otvoriti sad ne znaju pod šta bi nas otvorili", izjavio je Sanjin Sveško, vlasnik igraonice.

"Mi imamo uvjete, koristit ćemo sve dezinficijense, sve što nam daju preporuke, imamo jako puno upita. Dok sve te upite riješimo, tek za tjedan dana počinjemo radit", rekao je Sveško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je bar jasno da ipak smiju raditi, a preporuke su jednake onima za vrtiće.

U skupini može biti do desetero djece, obavezno se čiste i dezinficiraju rekviziti za igru. Djeca ne moraju nositi zaštitne maske. Roditelji su djeci dužni prije dolaska izmjeriti temperaturu, ukoliko je povišena, ne dovoditi dijete. Djecu treba poticati da održavaju distancu, ne dodiruju usta, nos, oči i lice te redovito i pravilno peru ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za Stellu s početka priče ova je vijest olakšanje. Njezina djevojčica već se veseli druženju s vršnjacima. Čak i uz mjere opreza.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo