NESHVATLJIV NAMET: / Tko u roku ne položi vozački, dvaput mora platiti liječnički pregled

Image
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL

Apsurdni propisi i nameti koje građani plaćaju nisu nikakva novost u Hrvatskoj, no ipak uvijek iznova iznenadi svaki za koji se pročuje.

9.2.2017.
22:26
Krunoslav Petrić/PIXSELL
VOYO logo

Na jedan takav upozorila je čitateljica koja se obratila riječkom Novom listu ispričavši kako je njezina kći, zbog toga što joj se polaganje vozačkog ispita otegnulo na više od šest mjeseci, dvaput morala ići na liječnički pregled i, naravno, dvaput ga platiti. Svaki puta po 450 kuna.

Mlađe i zdravije tjeraju na nove preglede

"Kako je moguće da ja, sa 40 godina, imam vozačku koja vrijedi do 65. godine i ne trebam nikakav pregled, a zdravu djecu tjeraju na novi pregled koji se ponovo plaća 450 kuna", zapitala se ogorčena majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina je kći zbog fakultetskih obveza, ali i vlastitih pogrešaka - zbog jednog pada na testu iz prometnih propisa i jednog pada na ispitu vožnje - prekoračila zacrtani rok od šest mjeseci za valjanost liječničkog pregleda pa je, uz ostale troškove, morala još jednom platiti i spomenutih 450 kuna. Majka te djevojke pita se otkud pravo MUP-u da, ako je doktor medicine na temelju liječničkog pregleda izdao liječničko uvjerenje bez ograničenja, pritom ipak stavlja dodatno ograničenje i pravi razliku između mladih i starih vozača.

Novi list piše kako svaki deseti polaznik autoškole u prosjeku produlji polaganje vozačkog ispita na više od šest mjeseci, a zbog toga mora ponovitite još jednom platiti liječnički pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AUTOŠKOLE ĆE DRASTIČNO POJEFTINITI? Vlasnici se bune: /

'Cijena ne može ići nikako dolje, samo gore!'

Image
AUTOŠKOLE ĆE DRASTIČNO POJEFTINITI? Vlasnici se bune: /

'Cijena ne može ići nikako dolje, samo gore!'

"To je čista birokratska odluka"

Da je spomenuta odredba Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača stručno neutemeljena, slažu se i liječnici i predstavnici autoškola, no propisa se ipak moraju držati.

"Radi se o hiru političkih struktura bez pravog opravdanja. Ljudima se nepotrebno ulazi u džep, i sama cijena pregleda je previsoka, a kad smo tražili da se prilikom pregleda barem utvrdi krvna grupa, što može pomoći u spašavanju života ako dođe do nesreće, odgovorili su da je to nepotrebno", kazao je za Novi list Nikola Vidaković, predsjednik Udruge Hrvatske autoškole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dopredsjednik Hrvatskog društva medicine rada Tomislav Furlan slaže se da je riječ o apsurdnom propisu kojim se mlade ljude bezrazložno tjera na ponovni pregled.

"To nije drugo do čista birokratska odluka koja s medicinske strane nema temelja", ističe on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MUP-u, pak, kažu da je rok od šest mjeseci određen sukladno smjernicama Europske komisije, odnosno EU-ovim Direktivama o vozačkim dozvolama.

Ni liječnici ne shvaćaju MUP-ovu logiku

Jedan od uvjeta za izdavanje vozačke dozvole je liječničko uvjerenje ne starije od šest mjeseci. Liječnički pregled obavlja se kod specijalista medicine rada, a uz osnovni pregled, uključuje i pregled vida te psihotest. Na temelju tih pregleda izdaje se uvjerenje o tjelesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje vozilom. Samo kandidati za profesionalne vozače moraju usto obaviti i laboratorijske pretrage, spirometriju, pregled sluha i EKG. Da bi se pristupilo pregledu, od svoga liječnika treba donijeti uvjerenje, ne starije od tri mjeseca, o eventualnim kroničnim i psihičkim bolestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga i lječnici kažu da ne shvaćaju MUP-ovu logiku jer je, kažu, mogućnost da se u pola godine zdravstveno stanje mladih osoba toliko promijeni da bi ugrozilo vozačku sposobnost gotovo ravna nuli.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo