Neredi u Beogradu: 141 stradali, šteta milijun eura!

10.10.2010.
21:27
VOYO logo

Tadić je izjavio da je napad na policiju napad na državu i da će izgrednici i organizatori nasilja biti uhićeni i privedeni pravdi.

Tadić je naglasio da srpski ustav svima jamči pravo na slobodno izražavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija će osigurati ostvarivanje ljudskih prava za sve građane bez obzira na njihovu različitost i nikakvi pokušaji da im se ta sloboda uskrati nasiljem neće proći", istaknuo je predsjednik te dodao kako je država u potpunosti spremna obračunati se s nasilnicima koji ugrožavaju sigurnost građana Srbije. Nasilje huligana na beogradskim ulicama prethodno je osudila i srpska vlada.

U sukobima protivnika gej parade i policije ozlijeđena su 124 policajaca i 17 izgrednika, priopćio je MUP Srbije. Uhićeno je 207 osoba, od kojih je 100 zadržano u pritvoru. Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je policiju danas napadalo 6.000 nasilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Grad potpuno uništen'

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je u neredima koje su na ulicama izazvali huligani pričinjena materijalna šteta veća od milijun eura, te je ocijenio kako je Parada ponosa bila samo povod "tim mladim ljudima" za razbijanje grada, prenosi agencija Beta.

Ustvrdivši da je "grad potpuno uništen", Đilas je naveo kako je najvažnije da nije izgubljen nijedan ljudski život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik ministarstva pravosuđa Slobodan Homen, najavljujući žestok odgovor države na nasilje, rekao je da je grad dobro pokriven kamerama i da su neki od izgrednika već privedeni. Istaknuo je također kako uništavanje grada i sukobi nisu pitanje održavanja gej parade nego poštovanja ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh pozvao na mir

Mediji prenose da su nasilje na beogradskim ulicama također osudile parlamentarne stranke, kao i da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao na mir.

"Među onima koji su se usprotivili organima reda nema onih koji su za to dobili odobrenje Srpske pravoslavne crkve", poručio je, u obraćanju, koje prenosi internetski portal državne televizije RTS-a, vikar patrijarha Irineja, episkop Atanasije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas održana parada pod geslom Da šetamo zajedno, posvećena promicanju prava tzv. LGBT – lezbijske, gej, bi i transseksualne zajednice, prva je takva manifestacija u Srbiji nakon devetogodišnje stanke.

U Beogradu je gej parada prvi puta organizirana 30. lipnja 2001. godine, a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010100060006 arti-201010090279006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo