glasujte u našoj anketi! / Nepravomoćna presuda Horvatinčiću razgolitila stanje u hrvatskom pravosuđu: pljušte reakcije i kritike

Niz presuda hrvatskih sudova posljednjih dana ozbiljno su poljuljali vjeru u pravdu i hrvatsko pravosuđe

14.10.2017.
18:57
VOYO logo

Kako se lako pravnim trikovima, dosjetkama i  dijagnozama može rugati zdravom razumu pokazuje nepravomoćna oslobađajuća presuda poduzetniku Tomi Horvatinčiću. Razumljivo je da će obrana braniti na sve moguće načine, no nerazmljivo je u što se sve može i želi povjerovati. 

Od kontroverzne sutkinje još jedna kontroverzna presuda. Za smrt dvoje Talijana Tomo Horvatinčić je oslobođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda koja je postala ruglo na društvenim mrežama za ministra pravosuđa nije konačna, a za oporbu je nevjerojatna.

"Od slučaja Saucha više me ništa ne može iznenaditi. Nažalost pravosuđe i pravosudni sustav u Hrvatskoj je lice i naličje dugogodišnje HDZ-ove vladavine", kaže Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako presuda postane pravomoćna bio bi to i ozbiljan prometni presedan. 

"Ako bi ova skandalozna i dubiozna odluka prošla tada bi svatko tko bi prošao kroz crveno svijetlo bi se mogao pozvati na sinkopu", upozorava Željko Marušić, prometni stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, apsurda u pravosuđu tu nije kraj. Obitelj Šitum prije dvije godine izgubila je spor s udrugom Hrabro dijete. Na presudu su se žalili Ustavnom sudu, koji je trebao odgovoriti u roku od šest mjeseci. Umjesto Ustavnog suda nakon dvije i pol godine stigla im je ovrha za 200 tisuća sudskih troškova. 

"Ja sam bio na promociji filma vezana za Noru Šitum i kako su. prikupljena sredstva i to me senzibiliziralo i sve što je mojim mogućnostima vezano za ustav i zakon da poduzmeno neke mjere, primit ću i obitelj ali i tu su neki postupci u tijeku", kaže Dražen Bošnjaković, (HDZ) ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za bivšeg predsjednika Vrhovnog suda stanje u pravosuđu teško je popravljivo. Dugogodišnje političko kadroviranje sad dolazi do izražaja.  

"Bojim se i javno reći da je sudbena vlast na sebe preuzela slugansku poziciju, gdje svi suci na čelu s predsjednikom Vrhovnog suda imaju sluganski odnos prema prvoj i drugoj vlasti i osluškuju želje s dva brda, a to je s Markova Trga i Pantovčaka", jasno će Krunislav Olujić, bivši predsjednik Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako ne čudi što je primjerice gradonačelnik Bandić čak dvije godine raznim odvjetničkim i drugim smicalicama uspješno odgađao potvrđivanje optužnice. 

Ni nakon šest godina nema presude bivšem premijeru Sanaderu, a njegovi suoptuženici su povukli priznanja. A sljedeći tjedan počinje ponovljeno suđenje za već zaboravljene  slučajeve Branimira Glavaša i Božidara Kalmete

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo