NEOBIČNI SLUČAJ JAVNE NABAVE: / Domaća tvrtka radit će MUP-ov sustav za 44,6 milijuna kn; A Nijemci bi to isto radili za 4,9 milijuna...

Image

Četiri ponude stigle su na natječaj za sustav koji će, među ostalim, SMS porukama upozoravati građane u slučaju neke katastrofe kao što su potres, poplave, požari...

25.3.2021.
9:16
VOYO logo

Jedan od najneobičnijih postupaka javne nabave u Hrvatskoj do sada jest natječaj MUP-a za sustav za upozoravanje i upravljanje krizama, čija je vrijednost procijenjena na 48 milijuna kuna bez PDV-a.

Četiri ponude stigle su na natječaj za sustav koji će, među ostalim, SMS porukama upozoravati građane u slučaju neke katastrofe kao što su potres, poplave, požari itd. Navodno je iznos jedne od njih gotovo 10 puta manji od procijenjene vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetko kada se događa da razlika na nadmetanjima između iznosa ponude i procijenjene vrijednosti bude toliko ogromna, piše Večernji list. Znaju se poslati ponude s neuobičajeno niskom cijenom koje uglavnom budu odbijene kao dampinške. Ono što se često događa jest da ponude budu i više od procijenjene vrijednosti, no da se nikada ni u takvim slučajevima nije dogodilo da razlika u iznosima bude deseterostruka.

Image
HOLDING DEMANTIRA TVRDNJE O NABAVCI AUTOMOBILA: /

'Sklapanje sporazuma oko nabave automobila nije obvezujuće'

Image
HOLDING DEMANTIRA TVRDNJE O NABAVCI AUTOMOBILA: /

'Sklapanje sporazuma oko nabave automobila nije obvezujuće'

MUP izabrao ponudu domaće tvrtke kao 'povoljniju' iako je skuplja od njemačke

Njemačka tvrtka TURMsolutions na taj je natječaj poslala ponudu od 4,9 milijuna kuna, dok je bugarska firma Opencode Systems ponudila 38,3 milijuna kuna. Ponudu od 46,9 milijuna kuna ponudio je konzorcij predvođen HT-om, a zajednica ponuditelja predvođena hrvatskim King ICT-jem ponudila je 44,6 milijuna kuna, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

30.09.2009., Zagreb - Heinzelova, MUP, zgrada policijske postaje. Photo: Goran Stanzl/VLM/PIXSELL

Na kraju je MUP odabrao King ICT iako je ta ponuda ekonomski devet puta skuplja od njemačke ponude. Ponude Nijemaca i Bugara odbijene su i proglašene nevaljanima. U vezi odbijanja tvrtke TURMsolutions u MUP-u navode da su izradili nepravilnu ponudu koja je u neskladu s dokumentacijom o nabavi.

Još navode da njemačka firma nije dostavila jamstvo za ozbiljnost ponude i da je dostavila ponudu isključivo za softver središnje lokacije. Iz MUP-a tvrde da Nijemci nisu ponudili sve ostale komponente sustava, sustav anomizacije, integracije i implementacije sa sustavima telekom operatora, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo