Nemate za referendum?! Idemo na izbore!

Premijerka Jadranka Kosor je već za ponedjeljak sazvala hitnu sjednicu vladajuće koalicije.

25.6.2010.
22:41
VOYO logo

Reakcija javnosti na izjavu premijerke kako za referendum nema novca u proračunu bila je prilično loša.

Sindikati su Jadranki Kosor poručili kako napuhuje iznos potreban za održavanje referenduma, a oporbeni čelnici odlučili su očito iskoristiti raspoloženje javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U anketi koju je među vodećim ljudima parlamentarnih stranaka proveo Jutarnji list ozbiljno se zaziva i mogućnost prijevremenih izbora.

"Pametna i odgovorna vlast bi nakon ovoliko prikupljenih potpisa povukla predložene izmjene Zakona o radu. Izjava da je referendum nepredviđen i velik trošak koji može usporiti provedbu mjera gospodarskog oporavka, cinična je i neodgovorna. Izmjene Zakona o radu ideja je koja je došla naknadno i nje nije bilo o vladinim mjerama gospodarskog oporavka. Pitam premijerku što bi bilo da nam se dogode prijevremeni izbori, što je uvijek moguće. Tko bi to platio?", pita se Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. arti-201006240391006 Goran Beus Rihemberg, HNS-ov saborski zastupnik kaže da bi sada bilo više nego politički mudro povući izmjene ZOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena referenduma prema troškovniku bojenja tunela

"Demokracija nema cijenu, međutim, ako je premijerka zabrinuta zbog troškova referenduma koji su, kako tvrdi, jednaki troškovima održavanja izbora, onda joj predlažem da se na isti dan održi referendum i prijevremeni parlamentarni izbori.Tako ćemo sigurno uštedjeti novac, makar naredne godine, ako ga već moramo potrošiti u ovoj", zaključio je Beus Rihemberg.

Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista kaže kako od premijerke očekuje malo više ozbiljnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Vlada sad i povuče izmjene Zakona o radu koje su u proceduri nema nikakvog jamstva da ih za dva mjeseca neće ponovo predložiti. Njima se ne smije vjerovati i zato bih sindikatima savjetovao da predaju potpise za referendum i da se on održi. Samo tako će se zaštiti od novih manevara vlade jer referendumska odluka može se promijeniti samo na novom referendumu. Što se tiče premijerkine tvrdnje da će referendum koštati 170 milijuna kuna, vjerojatno je njegovu cijenu računala prema troškovniku za bojanje tunela", ciničan je Lesar. Naveo je da ako u proračunu doista nema novca za referendum, onda ustavno pravo na njega predstavlja samo lažnu nadu za građane. arti-201006250328006 "Pozvat ćemo ljude koji su dali potpis za referendum i među njima naći 100.000 koji su voljni volonterski odraditi posao u referendumskih komisijama i tako dobiti najjeftiniji referendum na svijetu. Trošak će biti samo tiskanje listića. Znam da je premijerka u šoku ali neka se sabere prije nego što daje izjave", poručio je Lesar.

I iz redova vladajuće koalicije stižu kritički tonovi. Tako Darinko Kosor, šef HSLS-a smatra kako je sve skupa velika škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo od prvog dana govorili da je prijedlog izmjena Zakona o radu trebao biti plod dogovora između sindikata i poslodavaca i vlade, dakle svih partnera. To nije učinjeno . Izostanak dogovora košta puno više nego da se sjelo za stol kad je bilo vrijeme. Volja građana je ustavno pravo i Ustav se mora poštivati, oko toga nema rasprave. Jedino što ostaje jest da pravni stručnjaci razmotre treba li referendum održati po starom ustavnom rješenju, ili po novom", naveo kaže Kosor.

"Za referendum čija je inicijativa podržana s ovoliko potpisa mora naći novac i mora ga se provesti. Nisam pravni stručnjak, ali mi se čini logičnim da ga se provede po novim ustavnim odredbama", slaže se i Vojislav Stanimirović iz SDSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDS-ovac Damir Kajin uvjeren je, pak, da je svima jasno da 720 tisuća građana nije potpisalo peticiju za referendum o ZOR-u već da se tu radi o referendumu o Vladi na čelu s Jadrankom Kosor.

"Referendum ne mora koštati niti kune ako se održi na isti dan kad i prijevremeni parlamentarni izbori. Nije problem u tome što ova vlada predlaže restrikcije, jer će ih morati provesti i nova, već to što ova vlada nije kadra otvoreno reći javnost- mi smo odgovorni za nastalo stanje i zato prije nego krenemo u bolne rezove želimo na izborim verificirati uživamo li još uvijek podršku građana ili ne", rekao je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006170145006 arti-201006230660006 arti-201006240238006 arti-201006250283006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo