Nemamo uslove za manje od 0,5 aflatoksina

Slobodno pijte mleko na Kneževićevu odgovornost

14.3.2013.
20:45
VOYO logo

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je danas da je u potpunosti spreman da snosi odgovornost povodom slučaja povećanog nivoa aflatoksina u mleku u Srbiji i da će postojeći standard o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po litri ostati dok se ne steknu uslovi da se promeni.

- Ništa se neće dogoditi ako građani nastave da piju mleko sa 0,5 mikrograma po litri mleka, jer isti standard ima tri četvrtine sveta - a standard od 0,05, uz EU, još samo Južnoafrička Republika, rekao je Knežević i naglasio da je vanrednu meru doneo u vanrednim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da je izveštaj o tom slučaju podneo premijeru Ivici Dačiću i predsedniku svoje stranke Aleksandru Vučiću i da je na njima da odluče da li će i kakve sankcije snositi.

- Ja sam potpuno spreman da snosim odgovornost - odgovorio je Knežević na pitanje šefa poslanika DS Borislava Stefanovića kada će podneti ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knežević je rekao da proizvođači ni uz svesrdnu pomoć države ne mogu da postignu nivo od 0,05 aflatoksina. On je dodao i da je postojala dilema da li se slepo držati Pravilnika sa nivoom od 0,05 aflatoksina i biti spreman na posledice, koje je zatim i nabrojao.

- Da ugrozimo životnu egzistenciju na desetine hiljada malih stočara, koji žive od dve, tri krave, da dnevno uništavamo stotine hiljada litara mleka, koji se u najvećem delu sveta smatra ispravnim i da izazovemo ekološki problem, jer bi većina proizvođača uništavala mleko u blizini - rekao je Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je upitao da li je Srbija toliko bogata da može da prepolovi broj grla koji je već prepolovljen mnogo puta i da prepolovi tržište mleka, što bi uticalo na standard građana. Knežević je zatim istakao da kada je sagledao sve te posledice, koje proizilaze iz samo jednog pravnog akta, postalo mu je jasno da Pravilnik treba menjati.

Poslanici Skupštine Srbije ostali su danas bez odgovora kad će nivo aflatoksina u mleku biti vraćen na vrednost propisanu u EU od 0,05 mikrograma po kilogramu, umesto sadašnjih 0,5, a ministar poljoprivrede Goran Knežević priznao da snosi deo odgovornosti za probleme u toj oblasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljorpvirede Knežević negirao je da je minsitarstvo ignorisalo upozorenja o kontaminiranom kukuruzu i podsetio da je jedini zaraženi kukuruz izvezen iz Stare Pazove, ali da je dva meseca stajao u Hrvatskoj i da se ne zna dali su uslovi skladištenja bili adekvatni.

- Iz Direktorta iz Brisela dobili smo tu informaciju, to je bio kukuruz izvezen iz Stare Pazove, preko dva meseca je stajao u Hrvatskoj i pitanje je kako je bio uskladišten i to jedini primer u 2012. godine. Nakon vanredne kontrole utvrđeno je da je bilo sedam odsto zaraženog kukuruza - rekao je Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić izjavio je da razmere štete od početka "krize" u vezi sa aflatoksinom još nisu sagledane, a da je Privredna komora Srbije procenila da bi mogle da iznose između 100 i 125 miliona evra.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da građani nijednog trenutka nisu bili zdravstveno ugroženi kada je reč o nivou aflatoksina u mleku. Ona je rekla da je u tom periodu došlo do stvaranja panike i pojasnila svoju izjavu da građani treba sami da odluče da li će da piju mleko, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đukić Dejanović je objasnila da je građanima koji su bili u strahu poručila da neće imati štetne posledice, da ne moraju da piju mleko nekoliko dana, ako se plaše dok ne stignu rezultati iz laboratorije u Holandiji, a oni koji ga piju neće imati štetne posledice po zdravlje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo