ministrova poruka bankama / 'Nemam više milosti! Od rujna će se krediti moći dizati samo u kunama i eurima'

Image

Ministar financija Boris Lalovac najavio je kako će se novim Zakonom o stambenom kreditiranju od rujna kredite moći dizati samo u kunama i eurima

24.6.2015.
9:52
VOYO logo

Ministar financija Boris Lalovac gostujući u emisiji VetoJabuke TV najavio je kako će se novim Zakonom o stambenom kreditiranju od rujna kredite moći dizati samo u kunama i eurima. Također je dodao kako će do prosinca riješiti problem kredita u francima, ali i u eurima.

"Više neće biti egzotičnih valuta kao franaka. Zakonom ćemo riješiti i kako se određuje vrijednost nekretnine, neće se više plaćati veći tečajni rizik jer korisnici ne mogu glavnicu pokriti nekretninom. Što se tiče problema aktualnih kredita, moramo o svima brinuti, pa i o onima zaduženim u eurima, ne samo u švicarskom franku. Ovo mora biti riješeno jednim zakonom. Nema više mjesta dužničkom ropstvu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam ja tu više milosti, sigurno će sve to biti riješeno do 12. mjeseca. Ako dovedu hrvatsku Vladu pred zid, morat ćemo reagirati, hoće li to biti porezi na aktive banaka koji nisu isključeni ili nešto drugo, morat će te mi dati vremena. Nije lako doći do rješenja, radi se o velikim iznosima. Ovo su izuzetno teške odluke, a moramo misliti na građane i koji su u kreditima u eurima", istaknuo je.

Otkrio je i kako će do kraja godine Hrvatska konačno prodati svoj sustav fiskalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedavno sam se vratio iz Češke čiji potpredsjednik i ministar financija jako hvale naš sustav, oni imaju puno problema sive ekonomije i navode kako je naš model najbolji u Europi. Oni su jako zainteresirani da ga koriste i očekujem da ćemo do kraja godine to realizirati. To sada mora proći u njihovom parlamentu i nadam se da ćemo onda i mnogim hrvatskim kompanijama otvoriti posao u inozemstvu. Cilj mi je da ne izvozimo samo brodove, već i našu pamet. Moguće je da realizamo i prodaju sustava fiskalizacije i u Austriju s čijim ću ministrima uskoro isto obaviti ključne razgovore, a i dalje razgovaramo s Grcima koji rade na ozbiljnim mjerama i sigurno će im u sklopu povećanja PDV-a trebati i sustav fiskalizacije", pojasnio je.

Pohvalio se i kako je deficit već sada manji za tri milijarde kuna, što je popratio riječima 'ekonomija se oporavlja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raste industrija, počeli smo s energetskom, nema više više megalomanskih projekata. Zato je i Karamarkova najava o gradnji cesta, tunela i željeznica nezdrava i nerealna. Za takve projekte u proračunu nema novaca i ne može se izmišljati. Jedini način je ovo što ova Vlada radi, gradnja putem Junckerovog plana ili novcem iz EU fondova", dodao je.

"Funkcija banaka je razvijati društvo. Ljudi su blokirani od banaka. Cjelokupni model ne valja i Hrvatska treba da pokaže da je zemlja reda i rada. Nisam imao očekivanja kada sam postao ministar, bilo je puno straha, ali ako uspijem malo doprinjeti da se promjeni klima, da se stane na kraj velikim igračima, ja ću biti sretan", ispričao je o svojim težnjama na funkciji ministra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo