Nema završetka pregovora do kraja 2010.?

U pregovaračkom procesu o pristupanju u članstvo EU Hrvatskoj prijeti još jedno kašnjenje.

12.4.2010.
13:36
VOYO logo

Broj skeptičnih oko postizanja ovog roka porast će sljedeći tjedan, kada će se vidjeti da Hrvatska nije stigla otvoriti sva preostala poglavlja tijekom travnja, što je bilo nužno kako bi se pregovori zaključili do kraja godine.

Tjedan dana prije planirane međuvladine konferencije nejasno je hoće li bilo koje poglavlje uopće biti otvoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavlja koja neće biti otvorena 19. travnja najvjerojatnije će biti otvorena u lipnju.

"Između travnja i lipnja samo su dva mjeseca, kao i između prosinca ove i veljače sljedeće godine. No, dva mjeseca kašnjenja znači da već ulazimo u 2011. godinu", kazao je za Jutarnji list jedan diplomat EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da pojedine države EU-a jednostavno neće dopustiti da Hrvatska zatvori zahtjevno, teško i kontroverzno poglavlje o pravosuđu samo pet mjeseci nakon otvaranja.

"Znamo da je Hrvatska napravila ogroman napredak, ali je premalo vremena ostalo da se ti procesi i dovrše, pogotovo u reformi pravosuđa i reformi javne uprave", kažu sugovornici u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri su glavne prepreke da Hrvatska dovrši pregovore tijekom 2010.

Najvažnija, ipak, nije vezana samo uz Hrvatsku, nego je to loše iskustvo Unije nakon ulaska u članstvo Bugarske i Rumunjske. Među državama EU-a i u neformalnim razgovorima u Bruxellesu već je počela rasprava o tome bi li trebalo primiti Hrvatsku u članstvo s nekim dodatnim mehanizmima nadzora, kao što postoje za Bugarsku i Rumunjsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugovornici Jutarnjeg lista preporučuju hrvatskim političarima da prate koje su i danas, tri godine nakon članstva, glavne kritike Bugarskoj i Rumunjskoj, i da tu mogu vidjeti jasnu poruku o tome što se konkretno očekuje od Hrvatske.

Bugarskoj je glavna primjedba u polugodišnjem izvještaju bila da nema niti jednu presudu za slučaj korupcije na visokoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj istraga i optužbi za korupciju još je uvijek malen. Nema ništa uvjerljivije od toga", kaže sugovornik.

Druga prepreka zatvaranju pregovora ove godine i dalje je neriješen spor s Tužiteljstvom Haškog suda za ratne zločine, iako su države članice pristale da se Hrvatskoj uputi poziv za predstavljanje pregovaračke pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći problem je restrukturiranje brodogradilišta. Što god Hrvatska napravi, to će morati biti u skladu s dogovorom s Unijom.

U Bruxellesu službeno, ipak, kažu da "brzina ovisi o Hrvatskoj", te podsjećaju na to da je "Hrvatska, a ne EU, postavila kraj 2010. kao cilj zaključenja pregovora", piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003220488006 arti-201003170168006 arti-201003150483006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo