NEMA VIŠE SNIJEGA NA EKRANU! / Talijani gase odašiljače koji su građanima na Jadranu ometali gledanje TV-a

Image
Foto: Thinkstock

Smetnje koje su imali građani na Jadranu prilikom slušanja radija ili gledanja televizije hrvatskih programa više im ne bi trebale biti problem.

2.12.2016.
9:06
Thinkstock
VOYO logo

Hrvatski građani koji su godinama diljem naše obale imali problema s televizijskim signalom, a zbog ometanja iz susjedne Italije češće gledali snijeg na ekranu nego li program domaćih televizija, čini se, mogu odahnuti. Naime, kako je priopćio HRT, Talijani su počeli gasiti odašiljače koji su uzrokovali smetnje u prijemu radijskih i televizijskih signala.

"Talijansko Ministarstvo gospodarskoga razvitka izvijestilo je Međunarodnu telekomunikacijsku uniju kako prestaje emitiranje na ukupno 61 frekvenciji, među kojima su bile i one koji su ometale prijam programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) i drugih hrvatskih radijskih i televizijskih programa", stoji u priopćenju HRT-a u kojem se također navodi kako su smetnje u Istriu prijemu TV signala, prema prvim podacima, gotovo u cijelosti uklonjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smetnje u prijamu radijskog programa djelomične

Smetnje u prijamu radijskog signala još su djelomično prisutne, ali očekuje se kako bi i one uskoro trebale biti uklonjene ili barem znatno smanjene.

Odluku o ukidanju talijanskih kanala koji su smetali građanima na našem Jadranu, talijanska je regulatorna agencija za elektroničke komunikacije donijela je još 2014., međutim planirani program rješenja problema je kasnio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smetnjama iz Italije najviše su bili pogođeni gledatelji u Istri i Dalmaciji, pa se najnovijim mjerama oslobađaju televizijski kanali upravo u tim hrvatskim jadranskim područjima.

Hrvatske institucije na rješavanju problema radile su godinama, A HRT prije pet godina pripremio je i priručnik za otklanjanje smetnji. Međutim, građani su bili početsno nemoćni i ogorčeni, pa se tako pisalo i o primjerima u kojima se TV programi nisu mogli gledati, a HRT je uredno naplaćivao svoju pristojbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike