NEMA VIŠE MULJANJA: / Korisnici subvencioniranih stambenih kredita uskoro će imati jednu važnu obvezu

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Kandidati za subvencionirane stambene kredite, prema novim izmjenama i dopunama zakona,

5.12.2020.
18:27
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Prema postojećim odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, svi koji su dobili kredite koje je subvencionirala Agencija za promet nekretninama moraju prijaviti prebivalište na adresi kupljenog stana ili kuće u roku od 30 dana od stupanja u posjed. No, taj dio Zakona je imao u sebi rupu koju su mnogi, pa čak i neki lokalni dužnosnici, zloupotrebljavali. Naime, nigdje nije propisano koliko dugo vlasnici subvencioniranih nekretnina moraju biti ondje i prijavljeni.

Image
SJEĆATE SE NAČELNICE IMOTSKE OPĆINE S PREBIVALIŠTEM U ZAGREBU? /

Sud odlučio da se može vratiti na čelo Lovreća

Image
SJEĆATE SE NAČELNICE IMOTSKE OPĆINE S PREBIVALIŠTEM U ZAGREBU? /

Sud odlučio da se može vratiti na čelo Lovreća

Pet izmjena

Zbog toga je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u petak u javno savjetovanje uputilo izmjene i dopune spomenutog zakona, kako bi se spriječila kratkotrajna prijava boravišta te zadržavanje potpore iako njihovi korisnici ne žive u tim nekretninama. Između ostalog, odredit će se da korisnik kredita i svi članovi kućanstva navedeni u zahtjevu moraju biti prijavljeni na adresi kupljene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrdit će se i rok do 31. prosinca 2023. u kojem će APN objavljivati pozive za subvencioniranje stambenih kredita. Naime, postojećim je zakonom utvrđeno da APN raspisuje pozive samo do kraja ove godine. Novost su i stroža pravila odbijanja subvencija onima koji su ih već ranije ostvarili te jasnije definiran status maloljetnika za koje se odobrava dodatno subvencioniranje jer su članovi kućanstva. Određeno je i da u slučaju prodaje nekretnine ili gradnje većeg objekta nije potrebno vraćati subvencije.

Demografska mjera

Iz Ministarstva navode kako je od 2017., otkako se provodi program subvencioniranja stambenih kredita odobreno 16.611 subvencija, a samo na posljednjem je pozivu zaprimljen 4651 zahtjev. U obiteljima koje su koristile subvencije dosad je rođeno više od 2000 djece, pa naglašavaju kako se radi i o demografskoj mjeri. Subvencije pri otplati kredita za kupnju ili gradnju nekretnine traju najmanje pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo