NEMA VIŠE KVOTA ZA STRANE RADNIKE: / Tvrtke će sad morati ispuniti neke kriterije; Evo koliko smiju imati zaposlenih stranaca

Image
Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Kako bi mogle zaposliti još stranih radnika, tvrtke su od HZZ-a dužne zatražiti test tržišta rada,

11.2.2021.
15:10
Goran Kovačić / PIXSELL
VOYO logo

Evidencija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ubuduće će pratiti i mišljenja za izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca u Hrvatskoj, a počet će se provoditi i testovi tržišta rada. Obje stavke su predviđene obvezama koje je propisao novi Zakon o strancima, koji je na snazi od 1. siječnja. Njime su ukinute kvote za uvoz radne snage, odnosno za zapošljavanje radnika iz trećih zemlja.

Image
SABOR JE DANAS DONIO ZAKON O STRANCIMA: /

'Vlada više neće utvrđivati kvote za zapošljavanje'

Image
SABOR JE DANAS DONIO ZAKON O STRANCIMA: /

'Vlada više neće utvrđivati kvote za zapošljavanje'

Mišljenje HZZ-a

Onaj tko želi uvesti radnike iz zemalja koje ne spadaju u Europski gospodarski prostor, odnosno Europsku uniju uz dodatak Lihtenštajna, Norveške, Islanda te Švicarske, morat će za to imati mišljenje HZZ-a. Oni su, pak, prije toga dužni provesti test tržišta rada, osim u zanimanjima za koja u Hrvatskoj nema radnika, doznaje Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj kriterija

Tvrtke su dužne od HZZ-a zatražiti provođenje testa tržišta rada prije zaposlenja stranih radnika. No, moraju ispuniti nekoliko kriterija, između ostalih i taj da broj zaposlenika iz Hrvatske i zemalja EGP-a mora biti najmanje 25 posto. U prijevodu, tvrtka koja zatraži test tržišta rada na 100 radnika ne bi smjela imati više od 75 onih koji dolaze iz trećih zemalja. To bi mogao biti problem građevinskim tvrtkama, koje zbog nedostatka radne snage imaju mnoštvo radnika iz zemalja bivše Jugoslavije, koje nisu članice EU.

Tvrtke moraju dokazati i to da su u šest mjeseci prije testa tržišta rada na neodređeno zaposlile barem jednog državljana Hrvatske ili države unutar EGP-a, a moraju imati i podmirene sve obveze prema državi. Uz to, poslodavci test tržišta rada neće moći zatražiti ako su dosad pravomoćno osuđeni za kaznena djela iz područja radnih odnosa i socijalnog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo