Nema pohvala za Jeremića - Albanija i Hrvatska stavile veto

Istočnoevropska grupa ga nije razumela

15.6.2013.
11:27
VOYO logo

Pri izboru novog predsednika Generalne Skupštine UN nije odato priznanje starom, jer su Hrvatska i Albanija stavile veto na sadržaj pisma.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je izabrala predstavnika Antigve i Barbude Džona Eša, ambasadora koji je tu zemlju u UN zastupao poslednjih 25 godina, za novog predsednika te institucije svetske organizacije, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambasador karipske ostrvske države će predsedavanje preuzeti krajem septembra, nakon isteka mandata aktuelnog predsedavajućeg GS UN Vuka Jeremića. Eš je izabran kao predstavnik Latinoameričke i karipske grupe država, koja je ove godine došla na red da postavi svog predstavnika na čelo Generalne skupštine.

Crna Gora na mukama

Za razliku od prethodne godine, kada je do izbora predsednika GSUN doslo kroz tajno glasanje svih država sveta, pošto istočnoevropska grupa nije mogla da postigne jedinstvo o svom kandidatu, prvi čovek 68. zasedanja je izabran konsenzusom, kao jedini kandidat svoje grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pismu u koje je Tanjug imao uvid, a pripremila ga je Crna Gora, koja ovog meseca predsedava istočnoevropskom grupom, bilo je predviđeno da u skladu sa dobrom diplomatskom praksom bude pozdravljen novi predsednik i odato priznanje starom, ali se to nije dogodilo jer su Hrvatska i Albanija stavile veto na sadržaj pisma.

U pismu koje je pripremio ambasador Crne Gore u UN Milorad Šćepanović, navodi se, između ostalog, da istočnoevropska grupa čestita Jeremiću na "aktivnom i dinamičnom" vođenu Generalne skupštine i na promovisanju vrednosti UN za dobrobit celokupnog čovečanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe se čestita i izbor novom predsedniku iz Antigve i Barbude. Međutim, Albanija i Hrvatska su na sadržaj pisma stavile veto, tako da je istočnoevropska grupa ostala jedina grupa koja nije čestitala novom predsedniku Generalne skupštine UN.

SAD pohvalile Jeremića

Prethodno su na sednici, novom predsedniku čestitale sve ostale grupe, uz pohvale za dosadašnji Jeremićev rad, uključujući i državu domaćina SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- SAD izražavaju zahvalnost predsedniku Jeremiću za njegovu posvećenost vođenju 67. sesije Generalne skupštine UN - navodi se u američkom pismu.

Zadovoljan

Jeremić je za Tanjug rekao da Srbija ima razloga da bude prilično zadovoljna načinom na koji je svet ocenio srpsko predsedavanje UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Izjave predstavnika grupa u ime članica UN govore za sebe, a ako od 193 države planete samo dve nisu zadovoljne vašim predsedavanjem, čini mi se da je to dobar učinak - pogotovo imajući u vidu koje su to dve države - smatra Jeremić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo