Nema legalizacije vikendica udaljenih 100 m od mora

Iako je to najavljeno, u Hrvatskoj se neće moći legalizirati svih 150.000 bespravno izgrađenih objekata.

2.6.2011.
8:47
VOYO logo

Vlada će, očekuje se, na sjednici u četvrtak u Sabor uputiti Prijedlog zakona o postupanju s nezakonitim zgradama, te izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji. No, legalizacije za vikendice udaljene 100 metara od mora neće biti. Na toj udaljenosti moći će se legalizirati samo poljoprivredne zgrade ili kuće u kojima se stalno boravi.

Izuzeti su i bespravni objekti u nacionalnim parkovima, parkovima prirode, regionalnim parkovima, kao i građevine na planiranim koridorima prometnih, vodoprivrednih i energetskih građevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema ništa ni od legalizacije objekata izgrađenih na površinama namijenjenim turističko-ugostiteljskoj i proizvodnoj namjeni, kao i na poljoprivrednom zemljištu, u šumi, na arheološkom nalazištu ili u cjelini upisanoj u Listu svjetske baštine, piše Jutarnji list.

Oni koji su objekte izgradili na javnim površinama ili pomorskom dobru također ih neće moći legalizirati. Za zadržavane svoje građevine vlasnik će morati platiti zasad neutvrđenu naknadu, a ona će se plaćati u roku 30 dana od primitka rješenja. Samo iznimno na zahtjev vlasnika, moći će se platiti i obročno na najviše dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinice lokalne samouprave u roku 90 dana morat će popisati sve bespravne objekte na svom području. Potom na snagu stupaju inspekcije, koje bi trebale ukinuti rješenja o uklanjanju bespravne gradnje.

Vezani članak:

arti-201105311062006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo