'kad Palma njiše grane' / Nema kraja isprikama: Je li ovo politički kraj Milana Bandića?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Padom Bandićeva proračuna, Zagrebu prijeti prvo privremeno financiranje...

13.11.2018.
15:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne prestaje s isprikama zbog posjeta kontroverznog Dragana Markovića Palme i susreta s njim.

Prvo se ispričao plaćenim oglasom u dnevnim novinama, onda se braniteljima ispričavao na konferenciji za novinare, a ispriku je sada ponovio i u razgovoru za Media servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja priznam, nisam savršen i pogriješio sam. Ne znajući što je tko je radio '91. i '92. u Jagodini i nije moje da to bilježim. On može doći u Hrvatsku kad god hoće, a ja sam napravio pogrešku što sam ga ja pozvao. On može doći, on je slobodan građanin i nije napravio ništa. A to što se družio s Arkanom, da sam znao onda ne bih. I sad koristim priliku da se ispričam ne samo braniteljima, nego svim građanima", poručio je Bandić.

Problemi u Skupštini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz probleme koje ima zbog posjete iz Srbije, Bandić ima probleme i u Gradskoj skupštini. Već nekoliko puta Skupština nije imala kvorum tako da je sjednica i nekoliko puta odgađana.

Najžešći u kritikama zagrebačkog gradonačelnika, i to opet zbog Palme, je njegov dosadašnji partner u Skupštini, Zlatko Hasanbegović i njegova stranka Neovisni za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, po Bandića, takvo ponašanje Hasanbegovića ima moguće puno ozbiljnije  političke posljedice. 

Naime, skupe li oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini 21 ruku koja će glasati protiv proračuna za 2019. godinu koji bi uskoro trebao predložiti gradonačelnik Milan Bandić, potporu sa svojih pet zastupnika dat će im i Neovisni za Hrvatsku! Barem tako tvrde u toj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju, padom Bandićeva proračuna, Zagrebu prijeti prvo privremeno financiranje, a ako 21 zastupnik i Neovisni i dalje budu složni, odbit će se i takav zahtjev, što bi značilo da će Zagreb na izbore za Skupštinu u travnju sljedeće godine.

Ovakav mogući rasplet zagrebačke krize komentirao je i profesor Dejan Jović sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jović: "Kad Palma njiše grane"

"Već je netko ovdje napisao: "kad Palma njiše grane" moglo bi se dogoditi da Bandić padne. Danas je dao novu ispriku, pritisnut mogućnošću da mu u gradskoj skupštini padne proračun za 2018.", napisao je Jović na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, politički analitičar Davor Gjenero kaže kako mu se ne čini da se radi o stvarnoj "drami", već da, izgleda, Neovisni za Hrvatsku samo pokušavaju povećati svoju "medijsku vidljivost". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gjenero: "Nema rušenja Bandića dok Lederer ne podnese ostavku"

"Neozbiljno je gaditi image opozicijske stranke u predstavničkom tijelu, a istovremeno ustrajati u koalicijskoj ulozi u tijelu koje obavlja izvršne poslove (gradsko poglavarstvo). Tako dugo dok gospođa Ana Lederer ne podnese ostavku, nemoguće je govoriti o tome da gospodin Hasanbegović i gospođa Esih rade na "rušenju Bandića", kaže Gjenero. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš sugovornik ističe da se vjerojatno radi o zauzimanju startnih pozicija u borbi za diobu javnog novca (gradski proračun), ali da, "ako pritom i dođe do razlaza partnera, ne treba očekivati da će to izravno voditi ponavljanju izbora za Gradsku skupštinu". 

"Tako dugo dok je moguće da netko istovremeno "zastupa interese građana" u Skupštini, i da bude zaposlen u gradskim poduzećima ili da s njim povezane osobe rade u gradskoj upravi ili gradskim poduzećima, imat ćemo parmanentnu premreženost i stalni sukob interesa članova predstavničkog tijela. U uvjetima kad su neki koji se danas predstavljaju vođama opozicije protiv Bandića, iracionalnim predizbornim ponašanjem Bandiću omogućili preživljavanje na izborima na kojima je njegova smjena visjela u zraku (gospođa Mrak Taritaš, za koju je bilo unaprijed jasno da nije "izaberiva", ali je spriječila ulazak kandidatkinje s pobjedničkim potencijalom u drugi krug) iracionalno je očekivati da bi ti akteri koji su do sada maksimalizirali Bandićeve dobiti, sada mogli provocirati njegov politički pad", zaključuje Davor Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo