VLADA ODBILA SINDIKATE: / OD SUTRA ŠTRAJK U SVIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA! 'Ovo je borba za dostojanstvo učitelja'

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

Prvi dan, sutra, cijela će Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će u štrajku biti po nekoliko županija u Hrvatskoj. Svakoga dana ćemo vas obavještavati koja će županija štrajkati

9.10.2019.
12:03
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno, rekao je sindikalist Branimir Mihalinec.

"Svakoga dana ćemo vas obavještavati koja će županija štrajkati. Vladina poruka je loša. Složenost poslova učitelja je najmanja od svih visokoobrazovanih u ovoj zemlji. Prihvaćamo i cijenimo ostale, ali ne prihvaćamo da Vlada učitelje stavlja na najniže mjesto. Iz brige prema svemu pripremili smo cirkularni model štrajka, tako da neće biti prekinuta nastava cijelo vrijeme u cijeloj Hrvatskoj. Na potezu je sada Vlada Republike Hrvatske", kazao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode sindikalisti, u ovom trenutku ponuda Vlade govori o položaju i statusu učitelja u Hrvatskoj.

'Učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama!'

"U vrijeme kurikularne reforme Vlada ne cijeni složenost poslova koja je minimalno jednaka kao kod drugih. Ovo je bila borba i odlučnost da sindikati dosegnu zajedničku platformu i da Vlada pokaže koliko je obrazovanje važno. Od sutra je sve u rukama naših članova i nečlanova. Ovo je prilika za sve u sustavu da se bore za vlastiti materijalni i društveni položaj. Zato pozivamo sve na dostojanstveni odziv ovome štrajku. Pozivamo i apeliramo na roditelje da imaju razumijevanja i da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama. Neka podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika ni roditelja, već za bolju budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo učitelja i bolje obrazovanje u Hrvatskoj", rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuju kako će sutra cijeli sustav biti u blokadi. Napominju kako će se u osnovnim školama, gdje ima male djece, osigurati čuvanje manje djece i djece s teškoćama u razvoju, ako nema nikoga drugoga tko se o njima u vrijeme štrajka može brinuti.

Štrajk će trajati sve dok Vlada ne prihvati njihove zahtjeve

Sindikati su, podsjetimo, i prije početka mirenja poručili da neće odustati od zatraženih povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, već u procesu mirenja mogu razgovarati jedino o modalitetima i dinamici postizanja tog cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan dokad će štrajk trajati, Mihalinec je odgovorio: "Onog trenutka kad Vlada prihvati zahtjeve."

"Naši argumenti su jasni, neoborivi i nema nijednog protuargumenta, osim što ne žele riješiti pitanje i status učitelja u Republici Hrvatskoj", rekao je, dodavši da su u školama za djecu odgovorni ravnatelji, koji će procijeniti treba li zvati djecu u školu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo