NEKI ZDRAVSTVENI DJELATNICI SE ODBIJAJU CIJEPITI; Istraživanje otkrilo najčešće razloge: / 'To malo zabrinjava'

Image

'Istraživanje koje smo proveli je pokazlo kako tih 10 posto ima manju sigurnost u cjepivo, češće je sklono vaganju koristi i rizika i svojoj vlastitoj subjektivnoj procjeni po pitanju cijepljenja.

4.2.2021.
20:24
VOYO logo

Liječnica Vesna Štefančić Matić komentirala je za N1 istraživanje koje je pokazalo koliko se zdravstvenih djelatnika želi cijepiti protiv covida-19, a navela je i koji su mogući razlozi zašto se pojedini djelatnici ne žele cijepiti.

Komora je napravila veliko istraživanje o sklonosti liječnika prema cijepljenju. Velik broj zdravstvenih djelatnika je sudjelovalo u tome. "Hrvatska liječnička komora je zajedno s preostalih osam komora u zdravstvu provela istraživanje na početku ove javnozdravstvene kampanje 'Imaš znanje, budi primjer' u kojem nisu sudjelovali samo liječnici već i drugi zdravstveni djelatnici. Dakle, i primalje i medicinske sestre i fizioterapeuti, svi oni koji su članovi komora. Od zanimljivijih rezultata istraživanja, htjela bih istaknuti da se zapravo 73 posto izjasnilo da se želi cijepiti ili je već cijepljeno. To govori u prilog povjerenju cjepivu protiv Covida-19", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i 10 posto onih koji se ne planiraju cijepiti, što pomalo zabrinjava jer se čini da bi to među liječnicima trebalo biti gotovo pa unisono. "Ovaj postotak od 10 posto odnosi se na udio svih zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u anketi a koji su rekli da se neće cijepiti protiv Covida-19 iako nisu preboljeli Covid. Razlozi tome mogu biti brojni, uvijek su oni individualni. Istraživanje koje smo proveli je pokazalo kako tih 10 posto ima manju sigurnost u cjepivo, češće je sklono vaganju koristi i rizika i svojoj vlastitoj subjektivnoj procjeni po pitanju cijepljenja. Isto tako te osobe češće imaju nižu razinu kolektivne odgovornosti u odnosu na onih 90 posto preostalih. I ujedno, na neki način, podcjenjuju opasnost, odnosno rizike, vezano za zarazu koronavirusa", objasnila je Štefančić Matić.

Image
DOKTORICA SA ŠOLTE ODBIJA CIJEPITI LJUDE PROTIV COVIDA: /

'To vam nije dobro, od cjepiva ćete oboljeti na mozak. Korona ne postoji'

Image
DOKTORICA SA ŠOLTE ODBIJA CIJEPITI LJUDE PROTIV COVIDA: /

'To vam nije dobro, od cjepiva ćete oboljeti na mozak. Korona ne postoji'

Podizanje svijesti

Na pitanje je li to problem i bi li se time sustav trebao pozabaviti, bolje educirati same liječnike, rekla je da je ideja cijele kampanje bila pružanje informacija i podizanja razina svijesti kod svih zdravstvenih djelatnika tako da im se pruži relevantne znanstvene informacije koje su znanstveno utemeljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da anketom nisu istraživali kojim bi se cjepivom zdravstveni djelatnici najradije cijepili. "Međutim, istaknula bih kao vrlo bitno povjerenje koje nastaje uslijed informiranja. Naši zdravstveni djelatnici su i građani koji žele imati to povjerenje a ujedno su i osobe koje su svjesne svoje uloge u zdravstvenom sustavu. Vjerujem da će na njihovu odluku utjecati i dostupnost cjepiva."

Situaciju s koronavirusom u Hrvatkoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo