ZBOG ŠTRAJKA NEMAJU GDJE S DJECOM PA ŽELE TUŽITI DRŽAVU ILI SINDIKATE; Stručnjaci ih 'ubili u pojam': / 'To je viša sila, kao udar groma'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Ta se pitanja rješavaju na izborima, a ne na sudovima. Sve kad bi štrajk bio i nezakonit, nema se tu koga tužiti', kaže prof. dr. Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo

28.11.2019.
10:39
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Štrajk nastavnika u osnovnim i srednjim školama traje još od 10. listopada, a budući da je do prošloga tjedna bio cirkularni (i tada prešao u frontalni) zasad se svim učenicima nakupilo 13 dana bez nastave. Te nastavne dane "izgubljene" u štrajku trebat će nadoknaditi skraćivanjem praznika i(li) produljenjem školske godine.

Iako mnogi roditelji osmoškolaca i srednjoškolaca podržavaju štrajk i solidariziraju se s nastavnicima, ima i onih koji su ogorčeni zbog činjenice da je izgubljeno već mnogo nastavnih dana i da je nadoknada neminovna. Stoga neki razmišljaju da zbog toga tuže državu ili sindikate. Naročito oni zaposleni roditelji koji tijekom štrajka nisu imali kome ostaviti djecu na čuvanje pa su morali angažirati i platiti "tete čuvalice" ili, pak, oni kojima će zbog nadoknada nastave propasti unaprijed plaćena zimovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ ĆE VJEROJATNO DOBITI ODBIJENICU UČITELJA, U IGRI 3 OPCIJE? Izvor iz HDZ-a: /

'Ovo je otišlo predaleko, ne bih im popustio ni milimetra'

Image
PLENKOVIĆ ĆE VJEROJATNO DOBITI ODBIJENICU UČITELJA, U IGRI 3 OPCIJE? Izvor iz HDZ-a: /

'Ovo je otišlo predaleko, ne bih im popustio ni milimetra'

'Štrajk se u pravilu smatra višom silom'

Slobodna Dalmacija raspitala se kod dvojice stručnjaka za radno pravo kakve su šanse onih roditelja koji bi zbog izgubljenih nastavnih dana svoje djece tužili državu, sindikate ili možda nekog trećeg.

"Štrajk se u pravu smatra višom silom. To je isto kao da vas udari grom, smatra se nečim izvanrednim za što onaj koji je pretrpio štetu ne može tužiti", pojašnjava prof. dr. Željko Potočnjak, predstojnik Katedre za radno i socijalno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ističe kako, za razliku od Francuske gdje se učestalo štrajka, u Hrvatskoj nema puno štrajkova pa time ni situacija koje bi nekome dugotrajno nanosile štetu.

'Taj se problem rješava na izborima, ne na sudovima'

"Čak i kad štrajkaju željeznice, onoga koji pruža uslugu i koji nije ispunio ugovor, oštećeni ne može tužiti jer se štrajk u pogledu pravnih odnosa izjednačuje s višom silom. Tako je i u slučaju aktualnog štrajka - nema smisla tužiti ni državu, ni škole ni sindikat", kaže Potočnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično tvrdi i Viktor Gotovac, izvanredni profesor na Katedri za radno i socijalno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta.

"Sve što roditeljima koji o tome razmišljaju mogu reći jest naslov pjesme grupe Detour 'Biram'. Ta se pitanja rješavaju na izborima, a ne na sudovima. Sve kad bi štrajk bio i nezakonit, nema se tu koga tužiti", kazao je Slobodnoj Dalmaciji prof. dr. Gotovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo