trgovci se dvoume / Ne ugrožavaju radna mjesta, ali drastično povećavaju krađe: Je li odzvonilo samoposlužnim blagajnama?

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Udio ukradene robe procjenjuje se na oko sedam posto ukupnog prometa trgovina

21.1.2024.
10:04
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Uvođenje samoposlužnih blagajni nije bila dobra poslovna odluka jer je udaljavanje ljudske ruke iz naplate robe drastično povećalo krađe po dućanima, rekli su iz britanskog lanca supermarketa Booths.

Udio ukradene robe procjenjuje se na oko sedam posto ukupnog prometa trgovina, piše Večernji list, ali neki spominju i dvoznamenkaste brojke. Zbog toga se neki odlučuju na vraćanje ljudi na blagajne, a britanski Booths je otišao i korak dalje - maknut će sve samoposlužne blagajne iz svojih trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVJERITE NA VRIJEME /

Treća nedjelja u godini: Evo kako rade trgovine i šoping centri diljem Hrvatske

Image
PROVJERITE NA VRIJEME /

Treća nedjelja u godini: Evo kako rade trgovine i šoping centri diljem Hrvatske

Samoposlužne blagajne skraćuju vrijeme kupnje

Pri uvođenju samoposlužnih blagajni u maloprodaji motivacija nije bila "riješiti se radnika", naglasila je dr. Irena Guszak, dekanica veleučilišta RIT Croatia. Kaže da samoposlužne blagajne skraćuju vrijeme za obavljanje kupnje, omogućuju veću kontrolu procesa kupnje te, sve u svemu, pružaju bolje iskustvo kupovine u prodavaonici.

Automatske blagajne počele su se uvoditi u ponudu trgovačkih usluga prije dvadesetak godina, no neki trgovci se sada dvoume oko te odluke. "Konzum će nastaviti s uvođenjem dodatnih samoposlužnih blagajni na našim lokacijama s obzirom na to da broj kupaca koji koriste ovu uslugu, kao i promet, kontinuirano rastu", naveli su iz supermarketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnologija još nije istisnula radnike

U Konzumu se najčešće može birati između klasičnih i samoposlužnih blagajni, ali imaju i nekoliko prodavaonica u kojima se nalaze isključivo samoposlužne blagajne.

Sektor trgovine s veleprodajom i obrtom ima oko 245 tisuća zaposlenih, što je devet tisuća više nego 2020. godine, pa ipak ne možemo reći da su radnici istisnuti iz dućana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sniženja vrište sa svakog izloga, a u tjedan dana u trgovinama smo ostavili 41 milijun eura više nego lani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo