Odzvonilo SMS čestitkama / Nekad su se za Božić rušili rekordi! Provjerili smo, tko još osim Franje Varge šalje SMS-ove

Ovog je prosinca poslano milijun i pol čestitki

7.1.2019.
22:45
VOYO logo

Vijesti da su građani za Božić poslali 40 milijuna SMS poruka i za to potrošili 14 milijuna kuna prije desetak smo godina redovito čitali svakih blagdana. Komentirali smo tada kako je SMS zatro tradicionalne poštanske čestitke, razglednice, kartoline...  A sad je, čini se, odzvonilo i SMS čestitkama.

Milijuni blagdanskih poruka, čestitki i memova sad se razmjenjuje preko Vibera ili WhatsAppa na što građani nisu potrošili ništa. Vremena su se, izgleda, opet promijenila, pa se SMS porukama ne koristi gotovo nitko, osim naravno Franje Varge i njegovog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda niste znali ali u prvom SMS-u ikada poslanom 1992. godine pisalo je: "Sretan Božić", 27 godina kasnije SMS čestitke su na rubu izumiranja. 

Čestitati danas možetete i audio pozivom i video pozivom i mailom i GIFom, opcije su brojne:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Tradicionalna čestitka

Prva je ona tradicionalna i najmanje korištena: rukom pisana čestitka. Čestitka stoji 10-ak kuna, za slanje ćete potrošiti još 4 kune tako da vam za tradiciju treba i novaca i vremena. 

  • SMS poruka

Druga opcija je SMS. Za to vam treba nekoliko sekundi i 30 lipa na računu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Whatsapp

Treća opcija je najbrža, najjeftinija i najčešće korištena, a to je poruka putem WhatsAppa.

Prije desetak godina za Božić su se redovito rušili rekordi, mreže su padale, Hrvati su slali i po 40 milijuna poruka i na to trošili milijune kuna. Teleoperateri već nekoliko godina za blagdane SMS ove ne broje, jer nemaju što brojati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednih 5 godina, slanje SMS poruka palo je sa 3,5 milijarde godišnje na oko dvije milijarde. Što je pad od čak 45 posto. Stručnjak za telekomunikacije Ivo Majerski kaže kako je SMS, polako ali sigurno, počeo izumirati prije pet godina.

"Aplikacije za razmjenu poruka su ugrozile primat SMS-ova kao način slanja poruka, tako da mi očekujemo daljnji pad. Do 2013. godine smo mi imali rast slanja SMS poruka, ali od tada nastupa pad", kazao je Majerski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikacije više nisu samo za klince, na whatsappu su sada i mame i bake i djedovi. I razlozi zašto su dosta jasni. Aplikacije poput WhatsAppa i Vibera imaju svi pametni telefoni, besplatne su za skidanje, a praktički su besplatne i poruke.

Preko WhatsAppa se u svijetu dnevno pošalje 30 milijardi poruka, što je jednako broju poslanih SMS-ova u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li SMS nestati? Ne vjerujem da će nestati. Neke nove usluge se stvaraju na platformi SMS-a. Već danas imate onu dvostuku autentifikaciju prilikom prijave na mail ili neke druge račune. SMS-om dolazi kod kojim potvrđujete da ste vi u pitanju, neke bankarske usluge se služe SMS-om. Neće on potpuno izumrijeti, ali da je vidio bolje dane, sigurno je", kazao je Đuro Lubura, komunikacijski stručnjak.

I danas ima onih koji za blagdane  željno išćekuju poštara. I ne bez razloga. Ovog je prosinca poslano milijun i pol čestitki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kako je krenulo s tehnologijom i razgovora u četiri oka bi se za nekoliko godina mogli s nostalgijom prisjećati. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo