Sakupljač na glave / Nekad je skupljao lipe za pizzu, a danas ga nazivaju Meštrovićevim nasljednikom: Djela Nikole Vudraga putuju cijelim svijetom

Nesuđeni svećenik koji je izašao iz sjemeništa bio je na dnu, ostao je bez stana i posla pa kupio jednosmjernu kartu za Pariz

5.11.2020.
10:05
VOYO logo

U radionici Nikole Vudraga stvoreni su Franjo Tuđman koji napokon sliči na sebe, Ivo Brešan, Nikola Tesla, Friedrich Nietzsche i još deseci domaćih i stranih bista. Sakupljač na glave je 30-godišnji akademski kipar.

"Tuđman je bio napravljen da sliči na sebe. Meni je bilo zabavno raditi skulpturu čovjeka da liči na sebe, ali mi je bio pritisak", ispričao je Nikola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biste su samo mali dio njegova velikog stvaralaštva. Kod Nikole ima svega. Iz njegovog atelija izašli su kovani novci, istarski boškarin, 800 kilograma teška violina. Posljednjih tjedana na pod atelija sebično se zavalio Nikola Tesla dug 12 metara i to u funkciji dalekovoda.

"I sad je u radionici i obrađuje se jer ga je grad Varaždin uzeo staviti ispred Tehnološkog parka i pošto je Tesla imao ujaka Paju u Varaždinu pa mu je na putu do Budimpešte ovdje bio jedan od 'check pointova'", objasnio je Nikola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Nikolu Vudraga Varaždin nije 'check point' jer u njega planira dovesti svu art industriju.

Nevjerojatno je da iz radionice, nekadašnje građevinske tvornice, konkretno u prostoriji u kojoj su se popravljali kamioni, djela Nikole Vudraga putuju u cijeli svijet; od Hong Konga do New Yorka i Hollywooda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I najprestižnijih pariških i svjetskih galerija. 

Image
Nakon 30 godina /

Kip Nikole Tesle vraća se u Gospić! Takav spomenik nalazi se još na slapovima Niagare i u Beogradu

Image
Nakon 30 godina /

Kip Nikole Tesle vraća se u Gospić! Takav spomenik nalazi se još na slapovima Niagare i u Beogradu

"Kupci mojih radova su i bivši direktor Peugeota, direktor Hublota, ja ih ne doživljavam kao poznate nego kao ljubitelje umjetnosti i volim s njima raditi", kazao je Nikola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesuđeni svećenik koji je izašao iz sjemeništa bio je na dnu, ostao je bez stana i posla pa kupio jednosmjernu kartu za Pariz. I posrećilo mu se, tamo je ušetao u galeriju u kojoj je radila Amelie iz Travnika koja je odmah prepoznala njegove radove, pa je s njenom galerijom sklopio ugovore. 

"Ljubav prema umjetnosti sam naslijedio od djeda koji je bio varioc i umjesto olovke mi je u ruke dao elektrodu. Naučio sam variti s pet-šest godina. Put nije bio lak. Sjećam se vremena kada kolega i ja smo lipe tražili da kupimo pizzu", prisjetio se Nikola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada njegove radove kupuju najveći kolekcionari i za cijenu ne pitaju. Na godinu Nikola, kojeg neki nazivaju nasljednikom Džamonje i Meštrovića, napravi od 100 do 200 radova koji su nevjerojatni baš kao i njegova životna priča - od Varaždina do Pariza.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo