'Neka Kosor ne pljuje po rukama seljaka koji je hrane!'

'Neka ona ne pljuje po rukama seljaka koji je hrane.

5.3.2010.
13:03
VOYO logo

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i ministar financija Ivan Šuker dogovorili su "maksimum maksimuma" koji su spremni ponuditi seljacima. Samouvjereno su zaključili i da će predstavnici udruga prihvatiti njihovu ponudu, pa su novinarima ubrzo nakon početka sastanka podijelili zaključke današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, koji još uvijek traje.

"Možemo prihvatiti da vam kroz repromaterijal dajemo dodatnih 500 kuna po hektaru. To je 22 posto od ukupnog iznosa, plus onih 60 posto koji će biti isplaćeni u novcu. To je nešto oko 82 posto poticaja", izvijestio je Čobanković danas predstavnike udruge seljaka koji su u 10 sati pristigli u Ministarstvo. Sastanak je počeo pola sata kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar također traži da seljaci zaborave na dug iz 2008. godine. Onima koji su kupili poljoprivredna zemljišta od države kaže da će prolongirati otplatu za godinu dana, što znači da država odgađa očekivani prihod za 2009. godinu u visini od 220 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što to mene briga?!", bila je reakcija ministra Čobankovića na najavu seljaka iz Slavonije da će odgovor ministra čekati do 3, a onda krenuti u opću blokadu, pri čemu nisu isključili mogućnost blokade granica.

"Budite ozbiljni, ako oni blokiraju granične prijelaze to će biti bezakonje. Ako za njih ne vrijedi Zakon o javnom okupljanju, onda ne vrijedi ni Zakon o poticajima. Neće dobiti ni kune!", poručio je Čobanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je na sastanku "zaključio" i da će poljoprivrednici danas prihvatiti i izmjene Pravilnika o visinama naknada za zakup i prodaju zemljišta. Obvezao se i na izdavanje odluka za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima do kraja srpnja 2010. godine svim korisnicima, što je većina banaka spremna prihvatiti za rješavanje financijskih problema.

Vlada je u dogovoru s HBOR-om predložila seljacima reprogram kredita, no banke žele da se svaki od njih reprogramira pojedinačno, poručio je ministar. Ministarstvo će svima dati ispis godišnjih primitaka koja su bitna bankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlažu i isplatu naknade za skladištenje pšenice u iznosu od deset lipa po kilogramu.

Sve iznad toga, tvrdi ministar, ugrozilo bi proračun, a ugrožavanje proračuna znači da bi i ova ponuda mogla pasti u vodu. Vlada ne može dopustiti da se Hrvatska pretvori u Grčku, Mađarsku, Španjolsku ili Portugal, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve reakcije seljaka u Ministarstvu bile su relativno hladne. Navode da će konačnu odluku o prihvaćanju ponuda donijeti članstvo njihovih udruga.

Seljacima su trebali na vrijeme reći da nema novca za poticaje

"U jesen je trebalo reći da se nema za poticaj. Svi oni koji su planirali daljnju proizvodnju računali su na potporu", kazao je Stjepan Kunovac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, koji okuplja 117 udruga pčelara, i još nije izašao na ulice, dogovorio je s ministrom da će sljedeći tjedan dogovoriti poticaje. Kranjec tra��i da se 40 posto poticaja pčelarima isplati u hrani za pčele, šećeru, a 60 posto u novcu.

"Ove mjere koje će ići, one će ići i onima koji prosvjeduju i onima koji ne prosvjeduju. Nije nagrada za dolazak u Ministarstvo. To je realno koliko smo mogli dati za pomoć poljoprivredi", kazao je Čobanković nakon što je potpisao zaključak koji će predstavnici udruga odnijeti na raspravu svom članstvu. Razljutio se na pitanje hoće li se pojaviti u Slavoniji pred prosvjednicima koji su mu dali ultimatum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada ne prihvaća ultimatume

"Pa čekajte, ljudi, mora se uspostaviti dijalog! Ultimatum. Rekao sam – nema ultimatuma! Ova Vlada ne prihvaća nikakve ultimatume. Neću ići dok je ultimatum. Kad sjednemo za stol i počnemo razgovarati bez ultimatuma onda ću doći", kaže ministar.

"Ne bojim se ni prosvjednika, ni ljudi, ni seljaka koje predstavljam. Puno više je njih nego onih koje predstavljaju oni koji uvode pomutnju i nose im sitne poklončiće", poručio je Čobanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između Velike Gorice i Zagreba, podsjetimo, udruga stočara Tur parkirala je 15 traktora i čeka rezultate pregovora u Ministarstvu poljoprivrede.

Za teško stanje u poljoprivredi krive trgovački lobi, koji je već godinama favoriziran od vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo nam je bolje kada nismo primali poticaje. Otkad smo ih počeli primati i otkad su u Hrvatsku došli trgovački lanci, sve je krenulo nizbrdo. Ivica Todorić diktira cijene", kazao nam je Damir Rupić iz Tura. Stočari kažu kako se poljoprivredna proizvodnja sustavno razara već 20 godina, ponajprije milijardama kuna vrijedne uvezene hrane i da je ovo samo kulminacija loše vođene politike.

"Imamo dopuštenje i za postavljanje traktora na drugu stranu ceste. Ne znamo što ćemo napraviti ako danas propadnu pregovori u Ministarstvu", kaže tajnik te udruge Mladen Koljenović. Ne žele komentirati ponašanje HSS-a ovih dana, iako se može čuti prigovaranje da ih je Josip Friščić prodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brojne blokade cesta koje su u Slavoniji, Zagorju i na bjelovarskom području seljaci započeli prethodnih dana, kod Varaždina u mjestu Donje Vratno s 15-ak traktora prosvjednici su danas blokirali cestu D2, a počela je i blokada vinkovačke obilaznice.

"Proizvodnja hrane temeljni je i strateški interes svake države, pa tako i Hrvatske. Ovi prosvjedi na koje ste se odlučili posljedica su nebrige Vlade za očuvanje i unapređenje vlastite proizvodnje hrane, što nas dovodi u poziciju ovisnosti o velikim trgovačkim lancima, a seljake taocima banaka i osiguravajućih društava. Vlada je dužna i mora iznaći sredstva za poticaje koje je dužna seljacima, inače će biti odgovorna za potpuno uništenje vlastite proizvodnje hrane", stoji u pismu seljacima koje je danas uputio Nezavisni cestarski sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef tog sindikata Mijat Stanić ističe kako su prosvjedi opravdani i jedini su preostali način da se seljaci izbora za svoje, zbog čega im daje punu potporu u pravednoj borbi do potpunog ostvarenja cilja.

Prethodni članak:

arti-201003050033006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo