UGROZENI SISMISI / Drzavni zavod za zastitu prirode 'potopio' HE Omblu

6.5.2015.
13:46
VOYO logo

U misljenju koje je DZZP uputio 20. travnja Ministarstvu zastite okolisa i prirode, a koji je ovih dana dosao u posjed medija, istice se da su negativni utjecaji moguci na sve istaknute elemente zastite: populacije sismisa, stanisne tipove "spilje i jame zatvorene za javnost" i na ribljeg endema popovsku gaovicu.

Studija nije adekvatno sagledala utjecaj na sismise, a trenutno predlozene mjere nisu dovoljno specificne te se negativni utjecaji koji nastaju degradacijom podzemnog stanista – izmjenom mikroklimatskih uvjeta zbog iskopavanja kanala i izgradnje injekcijske zavjese, te zbog potapanje stanista – ne mogu znacajno umanjiti, kaze se u misljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narusit ce se cjelovitost ekoloske mreze

DZZP takoder smatra da ce stanisni tip "spilje i jame zatvorene za javnost", potapanjem i negativnim promjenama na vodenim spiljskim stanistima, dozivjeti trajne promjene, fragmentaciju i smanjenje stanista, cime ce se narusiti cjelovitost ekoloske mreze.

Izvodaci studije nisu sagledali kumulativni negativni ucinak na populaciju ribljeg endema popovske gaovice, a ucinkovitost mjera zastite je upitna, kaze se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inace, u tijeku je javna rasprava o Postupku glavne ocjene prihvatljivosti za ekolosku mrezu za zahvat HE Ombla cije je javno predstavljanje odrzano u Dubrovniku 21. travnja ponovo nasilo na snazno protivljenja javnosti, kao i ranije studije.

U javnoj raspravi je postavljeno i pitanje valjanosti Studije utjecaja na okolis koja je prihvacena 1999. i postala pravomocan dokument, premda je u njoj utvrdeno niz bitnih netocnih i falsificiranih cinjenice, osobito da u Ombli nema ugrozenih i zasticenih zivotinjskih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podzemni Galapagos

Nakon sto je Europska banka za obnovu i razvoj 2013. otkazala kredit za financiranje HE Omble, HEP je bio prisiljen izraditi studiju biodiverziteta Omble, koja je pokazala da se radi o jednom od najbogatijih podrucja po podzemnom biodiverzitetu u Hrvatskoj i u svijetu, zbog cega je u javnosti nazvana "Podzemni Galapagos".

Ulaskom Hrvatske u EU stupila je na snagu Ekoloska mreza Natura 2000. pa je HEP bio prisiljen izarditi i studiju koja ce utvrditi moguce utjecaja HE Ombla na Ekolosku mrezu, na koju je DZZP izrazio negativno misljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo