Nećemo kupiti pokaz, radije ćemo se švercati

Nezadovoljni odlukom koju su donijeli zagrebački gradski oci, studenti su pokrenuli peticiju kojom se traži da im javni prijevoz bude besplatan.

25.8.2011.
11:32
VOYO logo

Peticiju za besplatni gradski javni prijevoz do sada je potpisalo više od 6.000 studenata Sveučilišta u Zagrebu, i to na internetskim stranicama Studentskog zbora.

Iako studenti kažu da im mjesečni iznos od 83 kune za pokaz nije previsok, mnogi od njih potvrdili su da će se ipak radije švercati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa studentskog bih stajališta želio besplatan pokaz, no logično mi je da više nisu besplatni. Zbog mnogih kolega pohvaljujem inicijativu Zbora, ali mi se čini da je stigla prekasno", kaže jedan student za Večernji list.

Teško do 'socijalnog' pokaza

Zagrebačka skupština u prosincu prošle godine odlučila je ukinuti besplatni javni prijevoz svim studentima. Odlučeno je da će ga ubuduće imati samo studenti s prebivalištem u Zagrebu koji dolaze iz obitelji čija mjesečna primanja ne prelaze 2.000 kuna po članu obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ni ti studenti neće lako do besplatnog pokaza pokazuje slučaj studentice pedagogije Antonije Jakas, koja još čeka rješenje Gradskog ureda za socijalnu. "Papire" za besplatni pokaz predala je još u srpnju.

Studentski zbor upozorio je i na diskriminaciju studenata s prebivalištem izvan Zagreba. Ističu da njih ima najviše, oko 30 tisuća, i da pravo na besplatni pokaz nemaju i u situaciji kad su primanja njihovih obitelji ravna nuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ZET-u nisu htjeli komentirati inicijativu i peticiju Studentskog zbora.

Vezani članci:

arti-201103090130006 arti-201103040166006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo