Nedostaje 2500 radnika / Neće se masovno uvoziti strani radnici: burza rada aktivira domaću radnu snagu

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na Zavodu za zapošljavanje raspoloživo za rad na sezonskim poslovima je približno 1.200 nezaposlenih osoba, čemu se može pridodati i 800 mladih

6.7.2017.
9:45
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

U cijelom sektoru turizma nedostaje oko 2.500 radnika, ali godišnja kvota za zapošljavanje stranih radnika neće se korigirati, piše Novi list. U turizam će biti upućeno i 800 završenih srednjoškolaca turističkih zanimanja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je prošli tjedan ustvrdio da unatoč ovogodišnjem povećanju kvote za strane radnike i dalje nedostaje radnika u pojedinim zanimanjima, te kazao da će se za odluka morati redefinirati. Odobrena ukupna godišnja kvota od 7.026 dozvola znači da je dodjeljeno 3,9 tisuća dozvola više nego lani, a ministar rada Marko Pavić je rekao da uvoza radne snage povrh već odobrenih kvota neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> U Hrvatskoj nedostaje 2700 sezonaca: 'To ne čudi jer su njihove plaće 8 posto niže od nacionalnog prosjeka'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Gari Cappelli: 'Idemo prema rekordnim financijskim rezultatima'

>> Hrvatske destinacije na listi New York Timesa: Dubrovnik i Istra su mjesta koje Amerikanci moraju posjetiti ove godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovu turističku sezonu će se pokušati dakle aktivirati domaću radnu snagu. Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje raspoloživo za rad na sezonskim poslovima približno 1.200 nezaposlenih osoba, čemu se može pridodati i 800 mladih koji završavaju srednju školu u turističkim zanimanjima. Dogovoreno je da će HZZ intenzivirati aktivnosti posredovanja s poslodavcima kako bi se što brže i lakše osigurala tražena radna snaga, a i od jeseni bi trebali intenzivirati obrazovanje nezaposlenih osoba za zanimanja koja nedostaju.

Najtraženiji i najpotrebniji radnici su i dalje konobari, prodavači, čistačice i kuhari. Dio problema vezan doduše i uz same poslodavce, odnosno uvjete rada koje nude sezonskim radnicima, jer radnici često ne prihvate posao zbog niskih plaća i neadekvatnog smještaja, podsjeća Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo