'Neće me spriječiti balvan-revolucija'

11.2.2010.
10:49
VOYO logo

Predsjednik Uprave Hoto grupe Tomo Horvatinčić u emisiji Otvoreno HTV-a rekao je da je na prosvjedu Udruge Zelena akcija i Pravo na grad u središtu Zagreba protiv gradnje ulaza u podzemnu garažu izneseno niz objeda na račun tog projekta, dodavši da bi javnost trebao zanimati odgovor na pitanje "u kojoj se to kuhinji kuha antipoduzetnička klima". Naveo je i da ga "neće spriječiti balvan-revolucija".

Istaknuo je da je riječ o projektu "teškom" više od stotinu milijuna eura koji financira Hoto grupa, da ima sve dozvole za izgradnju te da na dobivene dozvole projekt nije promijenjen ni za jedan centimetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvatinčić je rekao da bi se u svijetu takav projekt podržao, ali da reakcije na taj projekt govore o antipoduzetničkoj klimi u Hrvatskoj. S tim u vezi postavio je i pitanje – gdje se "kuha" ta antipoduzetnička klima te tko financira sedammetarsku skulpturu "trojanskoga konja" i kontejnere koji su nelegalno postavljeni u Varšavskoj ulici.

Za razliku od kapitala Hoto grupe, jasnoga podrijetla, Horvatinčić je rekao da su neki od organizatora prosvjeda imali privatni interes (kazalište), koji, međutim, nisu htjeli financirati svojim novcem nego su ga htjeli postići besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvatinčića zanima tko će investirati u Hrvatsku kada se osporava jedan domaći investitor Hrvat te se pita "bi li možda bilo bolje da tu bude jedan francuski projekt i francuski barjak iznad Cvjetnoga trga".

Izjavio je da je u vezi s projektom Cvjetni u zadnjih nekoliko dana izneseno niz objeda, poput one da će Varšavska ulica biti "rupa". Objasnio je da će na ulazu u Varšavsku ulicu vidjeti rampa širine sedam metara ii 18 metara dužine, dodavši da postoji mogućnost da vrsni arhitekti riješe da se iznad te rampe postavi stepenasta tribina koja bi se uredila s adekvatnom hortikulturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak Varšavske, rekao je Horvatinčić, ostat će netaknuta pješačka zona. Rekavši da nije advokat gradu koji je tu dobio dozvolu, podsjetio je da je grad u javno-privatnom partnerstvu s Hoto grupom koja osigurava deset puta više sredstava od grada.

Horvatinčić je izjavio da Hoto grupa ima sve dozvole za izgradnju projekta, čiji je autor poznati arhitekt Boris Podrecca, i koji u odnosu na dobivene dozvole nije promijenjen i ni za jedan centimetar ne prelazi visinu okolnih zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da nisu točni ni navodi da je riječ o neprimjerenoj stopi izgrađenosti, dodavši da je koeficijent izgrađenosti u bloku Cvjetni 4,5, dok susjedni blokovi imaju koeficijent izgrađenosti od 3,5 do sedam.

Najavio je da bi cijeli projekt trebao biti dovršen do kraja godine, te da će Hoto grupa financirati i popravak oštećene tramvajske pruge u Ilici, što do sada nije učinjeno zbog vremenskih neprilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo