NEĆAK KOJI JE POKOPAO TUĐU TETU: / 'Nazvao me i ministar Beroš, bio je jako ljutit, ali jasno mi je da se pogreške događaju'

Image
Foto: Pixsell

'Ja sam svoje suze isplakao, nekome drugome je danas puno teže', rekao je odvjetnik čija je teta živa, iako su iz KBC-a prije mjesec dana javili da je preminula

12.5.2020.
13:02
Pixsell
VOYO logo

U noći sa 10. na 11. travnja u KBC Split pristizali su pacijenti iz različitih domova umirovljenika. Dvije starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, jedna 1939. a druga 1931. godište, zaprimljene su u približno isto vrijeme i, koliko je sada poznato, u tom je trenutku došlo do zamjene njihova identiteta.

Nisu mogle reći ime

Obje su bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice pa nisu bile u stanju ni jasno se odazvati na svoje ime. Od tada na dalje njihove su dijagnoze uredno vođene, ali cijelo vrijeme pod pogrešnim imenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZBOG JOŠ JEDNE ZAMJENE IDENTITETA PACIJENTICA: /

Ravnatelj splitskog KBC-a podnio ostavku, o svemu se oglasio i Beroš

Image
ZBOG JOŠ JEDNE ZAMJENE IDENTITETA PACIJENTICA: /

Ravnatelj splitskog KBC-a podnio ostavku, o svemu se oglasio i Beroš

Jedna od njih, nažalost, je preminula sredinom prošlog mjeseca. Tomislavu Zoriću i cijeloj obitelji javili su iz bolnice da je preminula njegova teta Iva Feisthammel. Nije bila covid-pozitivna, pokazala su testiranja, već je smrt nastupila kao posljedica jednog drugog upalnog procesa, objasnili su iz bolnice. Obitelj je 21. travnja organizirala i pogreb u Grudama u Hercegovini, kojem zbog strogih mjera nisu mogli nazočiti.

'Rekao mi je da ne zna kako početi, da je došlo do velike pogreške'

No u ponedjeljak navečer, Zorića je dočekao novi šok. Iz bolnice su javili da je njegova teta živa i da su pokopali pogrešnu osobu. Oko 18 sati nazvao ga je dr. Krešimir Dolić, pomoćnik ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao mi je 'da ne zna kako bi počeo i što bi rekao, ali došlo je do jedne velike pogreške u našem KBC-u', te da se radi o zamjeni identiteta. Moj prvi dojam, valjda od šoka i nevjerice, je bio da je pogreška napravljena na patologiji, što se zna dogoditi s papirima pokojnika, da se jednostavno zamijene. Tek kasnije sam shvatio da je tetka živa, da je pokopana druga osoba. Nisam znao bih li se smijao ili plakao. Najgore mi je bilo priopćiti ostaloj rodbini da ne misle da sam ja prolupao", rekao je Tomislav za Slobodnu.

"Nakon dr. Dolića nazvao me i ministar Vili Beroš. Bio je jako ljutit zbog cijelog događaja i rekao da je to neoprostivo, da se ne smije događati. Nije ni on znao kako početi razgovor, puno se ispričavao u ime cijelog sustava. Ja sam svjestan, molim vas da to napišite, da se pogreške takve vrste događaju, da su to bili okolnosti s prijamom 300 starijih ljudi u dva dana u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jasno mi je da su takve pogreške moguće'

U ovim trenucima lako bi bilo napasti zdravstvene djelatnike, ali ajmo se naći u njihovoj koži. Od njih 300, pa 100 nije znalo kako se zove. Nije to lako. Kada sam prespavao situaciju, a još ne znam je li sanjam sve ovo, jasno mi je da su takve pogreške moguće. Nešto drugo bi bilo žalosno, a to je da su zamijenjene na patologiji i da se to nikada nije doznalo", kaže Tomislav.

"Sinoć su mi poslali fotografije moje tetke kako se smije i pozdravlja me. Gledate nekoga koga ste pokopali, ona živa i ne vjerujete svojim očima! Još ne znam ni sve okolnosti kako se sve saznalo. Ja sam svoje suze isplakao, nekome drugom je danas jako teško", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako nema namjeru nikoga tužiti, niti krivi osoblje. "Meni je zadovoljstvo to što je tetka živa. Ministar je postupio iskreno, ravnatelj isto tako. Čuo sam da je dao ostavku po objektivnoj odgovornosti. Sada okrivljavati nekoga, bilo bi suvišno", bio je decidiran Zorić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo