protiv spalionice / 'Ne smeću, ne pirolizi i ne spaljivanju smeća': Mještani Podruta prosvjeduju, zabrinuti su za svoje zdravlje

Cijeli projekt, kažu, obavijen je velom tajni, a brine ih što je u njega uključen bivši direktor Piškornice koji je smijenjen nakon što je sam sebi isplatio milijunski bonus

16.7.2022.
22:18
VOYO logo

Ne smeću, ne pirolizi i ne spaljivanju smeća - to je poruka mještana Podrute koju žele uputiti lokalnim vlasnicima, onima koji žele otvoriti postrojenje, ali i svima u Hrvatskoj.

Natpisima na plahtama na svojim kućama već tjednima ukazuju na ovaj problem, a sada je došlo vrijeme za mirni prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno nam to ne treba. Želim se ujutro probuditi i piti kavu u lijepom mirisu cvijeća i svega, a ne da se čuje nekakvi miris otpada ili smeća", govori Marija iz Podruta. "Toga ne treba tu. Tlačili su 50 godina sa cementarom, onda je došao BBS, sve nešta loše. Ovdje se nije ništa odigralo zadnjih 50 godina, ništa normalno. Sve je nenormalno, pa tak sad i ovo", dodaje Željko.

Mještane najviše brine loš utjecaj postrojenja za spaljivanje smeća pirolizom na okoliš i na njihovo zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon niza prosvjeda /

Popustili pod pritiskom građana: U Konjščini se ipak neće graditi spalionica otpada

Image
nakon niza prosvjeda /

Popustili pod pritiskom građana: U Konjščini se ipak neće graditi spalionica otpada

Prosvjednici su se okupili u samom centru mjesta, a to je niti 50 metara udaljeno od pozicije na koje bi trebala niknuti nova spalionica otpada. Tvrde da lokalna vlast nije na njihovoj strani, već na strani tvrtke koju zastupa Mladen Jozinović. Oprema za spalionicu, navodno je već u hali.

"Prva stvar koja nas je alarmirala je bila naša lokalna vlast. Nisu davali nikakve adekvatne odgovore. To su bile sve optužbe za klevetu i ostale razne stvari. Nakon toga poslali smo Državni inspektorat, upit Državnom inspektoratu i došao je njihov nalaz da se u postrojenju doista nalazi jedna peć, odnosno postrojenje za oporabu otpada procesom pirolize, a mi svi znamo što to znači", kazuje predsjednik udruge "Naš Zavičaj", Stjepan Huzjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Novog Marofa došao je podržati prosvjed. Ispričao je svoju stranu priče, prekidan negodovanjem okupljenih.

Bez obzira na kome bila odgovornost - oni koji su se danas okupili, ali i 1200 onih koji su potpisali peticiju protiv spalionice otpada poručuju - ovo neće proći u Podrutama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo