NE RAZMIŠLJAJU SAMO ĐACI O DRŽAVNOJ MATURI: / Iz Nacionalnog centra iznijeli tri prijedloga, jedan od njih će se svidjeti maturantima

Image

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja predlažu da se na ovogodišnjoj maturi đacima uvede bonus, ali i pisanje ispita u dva odvojena bloka,

20.1.2021.
14:23
VOYO logo

Drugo polugodište je počelo u nikad neobičnijim okolnostima, a osim epidemije i potresa, maturante brine i kako će izgledati kraj njihova srednjoškolskog obrazovanja. Državna matura svakako će se održati, a učenici traže da ona bude - jednostavnija. I hoće, barem prema onome što najavljuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

"Ovogodišnja matura piše se u cijelosti. Obuhvatit će, ako tako prihvati Ministarstvo, sve sadržaje, ali će kriteriji vrednovanja biti prilagođeni maturantima i bit će takvi da će pozitivno utjecati na njihov uspjeh", rekla je za HRT ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dosadašnjih deset izdanja ovogodišnja će se matura razlikovati po tome što bi se trebala polagati najprije u dva bloka, što znači da će đaci polagati najprije obvezne pa izborne predmete, a na raspolaganju bi im mogao biti i bonus.

"Bonus je jedna zaštita maturantima tako da se ne bi ove godine dogodilo da se eventualno zbog svih okolnosti u kojima su se našli poveća broj maturanata koji nisu položi ispite mature", pojasnila je Katavić i dodala još jedan prijedlog: "Za Sisačko moslavačku županiju, naš je prijedlog, da se u toj županiji osnuju školski ispitni centri kako bi učenici i dalje pisali u njima poznatom okružju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz NCVVO-a se nadaju da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvažiti sve njihove prijedloge. Zasad se jedino zna da konačni rezultati državne mature trebaju biti objavljeni do 21. srpnja. No, ako se školska godina produlji, moguće je i pomicanje mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo