'NE ODUZIMAMO DJECU ZBOG SIROMAŠTVA': / Kako je donesena odluka koja je digla Zadar na noge

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
2.3.2016.
17:32
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

U rješenju Centra za socijalnu skrb u Zadru, koje je temelj sudske odluke zadarskog Općinskog suda za oduzimanje dvoje malodobne djece obitelji iz Maslenice koje se trebalo provesti u srijedu, kao glavne primjedbe među ostalim se navode "zapuštene kulturno-higijenske navike djece, nedostatak odgojno-obrazovne stimulacije, roditeljsko neprihvaćanje prijedloga o odvoženju djece na kontrolne i specijalističke liječničke preglede, zanemarivanje djece i česta konzumacija alkohola".

Također se navodi neracionalno korištenje novca te da je majka razmišljala o odlasku u sigurnu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesna Burčul, u vezi s provođenjem sudske odluke o oduzimanju dvoje malodobne djece obitelji iz Maslenice zbog navodne zapuštenosti, poziva se na rješenje zadarskog Općinskog suda, stalne službe u Benkovcu, o privremenoj mjeri "oduzimanja roditeljima prava na stanovanje s djecom i povjeravanja svakodnevne skrbi o djeci ustanovi socijalne skrbi".

Ravnateljica Burčul napominje da se djeca ne oduzimaju, nego Centar za socijalnu skrb provodi odluke suda i poduzima mjere radi zaštite njihovih prava i dobrobiti, te ističe da se ona ne oduzimaju zbog siromaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siromaštvo nije i ne može biti razlog oduzimanja prava roditelja na zajednički život s djetetom jer postoje različite mjere socijalne skrbi koje olakšavaju da obitelj prebrodi teško razdoblje neimaštine, rekla je ravnateljica Burčul i dodala kako je Centar za socijalnu skrb dužan čuvati tajnost postupka u obiteljskim stvarima.

Image
DRAMA KOD ZADRA, CIJELO MJESTO NA NOGAMA: /

'Tijelima ćemo zaustaviti da ne odvedu tu djecu!'

Image
DRAMA KOD ZADRA, CIJELO MJESTO NA NOGAMA: /

'Tijelima ćemo zaustaviti da ne odvedu tu djecu!'

Prijetnje smrću i nasiljem djelatnicima Centra

Istaknula je kako su se u javnosti pojavile izravne prijetnje djelatnicima tog centra i njihovim obiteljima ta da centar u prvome redu postupa radi zaštite prava i dobrobiti djeteta, a roditelji su zaduženi za skrb koju čine njihova odgovornost, dužnosti i prava radi zaštite i promicanja djetetovih osobnih i imovinskih prava te njegove dobrobiti. Centar je otvoren svima, rekla je i dodala u njegovi djelatnici donose "iznimno teške odluke pod stalnim pritiskom javnosti jer je takva narav posla".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ono na što ne možemo pristati jesu prijetnje smrću i nasiljem djelatnicima i njihovim obiteljima, a samo i jedino zato što savjesno i stručno obavljaju svoj posao", rekla je Burčul, ističući da je Centar za socijalnu skrb u Zadru otvoren svima, osobito potrebitima, ali prijetnje i nasilje prema bilo kome ovo društvo ne smije i ne može tolerirati.

S obzirom na sve, Centar za socijalnu skrb u Zadru procijenio je da je malodobnoj djeci u obitelji Božić u opasnosti život, zdravlje i razvoj jer se u njoj nisu dogodile planirane promjene iz mjera određenih za zaštitu djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar je potvrdio da dvoje djece iz obitelji Božić danas neće biti oduzeto.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo